Robur onderuit tegen Black Boys

HARLINGEN ? Afgelopen zondag werd de tweede wedstrijd in de competitie voor Robur gespeeld aan de Vierkantsdijk tegen Black Boys uit Sneek. De scheidsrechter was de heer Bootsma en die had het niet gemakkelijk. Black Boys, geen onbekende voor Robur, is een stevige ploeg die het seizoen mee gaat doen voor het kampioenschap in de vijfde klasse.

De geel-zwarten begonnen de wedstrijd met de wind in de rug en dat kan een voordeel zijn, maar daar was niets van te merken. Black Boys had het betere van het spel en was vaak te vinden voor het doel van Peter Helvrich die het druk had zondag. In de tweede minuut had het zo maar 0-1 kunnen zijn maar
een schot spatte uiteen op de lat. Zo waren er in de eerste helft legio kansen voor Black Boys, maar met kunst en vliegwerk kon Robur tot de rust de boel in evenwicht houden, vooral door toedoen van keeper Peter Helvrich die in een tegen een situaties weer zijn kwaliteiten toonde. Het uitverdedigen was
daarentegen iets minder.

Na een half uur wisselde Robur, Sander Zeilmaker kwam erin voor Hans Brandes, die zijn middag niet had. Voorin bij Robur ontstond daardoor wat meer dreiging, maar tot scoren kwam Robur niet de eerste helft. De tweede helft begon Robur zonder Evan van Sertima, zijn vervanger was Chiel Faber. En een
paar minuten later moest trainer Chris Douwsma zijn derde wissel inbrengen, Tetze Helvrich werd buiten de lijnen gekegeld en moest met een polsblessure het strijdtoneel verlaten, Sipke Bootsma kwam voor hem binnen de lijnen.

Black Boys had nu de wind mee en dat was te merken, ze kwamen nu veel vaker voor het doel van Robur en het kon daardoor ook niet uitblijven dat er een doelpunt zou vallen. Na een uur spelen dan eindelijk de verdiende treffer voor Black Boys, een strakke voorzet vanaf de rechterkant werd door
Tarek Handi hard ingeschoten, hij kwam goed voor de man.

Scheidsrechter Bootsma liet de wedstrijd wat uit zijn handen glippen waardoor wat irritaties ontstonden, het trekken van een kaart had een optie kunnen zijn. In de 75e minuut kreeg Black Boys een vrije trap te nemen buiten de zestien, Elroy de Meer belastte zich daarmee en scoorde, 0-2. In de 80e
minuut werd op advies van Johan Dijksman nog een buitenspeldoelpunt afgekeurd, anders was het 0-3 geweest.

Een paar minuten later ging Niels Outhuyse op avontuur door het midden maar werd net buiten de zestien ten val gebracht, de vrije trap werd snel genomen door Marcel Tuurenhout, het doelpunt wat daarop volgde werd afgekeurd door de scheidsrechter, hij had geen fluitsignaal gegeven om de vrije
trap te nemen. In de herhaling werd niet gescoord.

Vlak voor einde wedstrijd speelde Bram Wijbenga de bal te traag terug op Peter Helvrich. Edwin de Vries pikte de bal op en scoorde de 0-3. Nog geen minuut later bepaalde Douwe Kamsma de eindstand op 1-3, die een misverstand achterin bij Black Boys afstrafte.

Smetje op de wedstrijd was het taalgebruik van Elroy de Meer, van Black Boys, richting Rene Metz wat een opstootje veroorzaakte, jammer dat zoiets moet op het voetbalveld. Al met al een verdiende overwinning voor Black Boys.

Opstelling Robur: doel: Peter Helvrich, achter: Andre Alberts, Rene Metz, Marcel Tuurenhout, Bram Wijbenga, midden: Arjen Speckmann, Evan van Serima (Chiel Faber), Douwe Kamsma, Niels Outhuyse en voor: Tetze Helvrich (Sipke Bootsma), Hans Brandes (Sander Zeilmaker).

Aanvoerder Douwe Kamsma loopt de bal in het doel van Black Boys en tekent hiermee de eindstand van 1-3. (Foto: Janet Wijbenga)