Robur komt met de schrik vrij

HARLINGEN - Het was koud aan de Vierkantsdijk afgelopen zondag toen Robur voor de 47e keer in de historie moest aantreden tegen St. Jacob. Van die 47 had Robur er 25 gewonnen en zondag moest er zeker gewonnen worden om mee te blijven doen voor de bovenste plaatsen.

In de eerste minuten was het schrikken bij Robur, want na vier minuten spelen stond het eerste doelpunt al op het scorebord. St. Jacob nam zomaar de leiding. Sjoerd de Jong mocht doorlopen met de bal aan de voet richting Patrick Dijkstra en hij scoorde. Iedereen bij Robur dacht ‘de scheids zal wel fluiten’ want Sjoerd stond wel een meter buitenspel toen hij de bal in de voeten gespeeld kreeg. Een paar minuten later stond de hele achterhoede weer stil en weer floot scheidsrechter Brouwer uit Suameer niet, na een handsbal van een van de spelers van St. Jacob. Gelukkig pareerde Patrick Dijkstra de bal anders was het na tien minuten al twee-nul geweest.

Als de scheids niet fluit, moet je gewoon doorvoetballen en dat is al een heel oude regel bij dit spelletje. Gelukkig pakte Robur de draad weer op en ging men nu wel voetballen, al was dat wel moeilijk tegen een stug voetballend St. Jacob. De voorhoede van Robur had het moeilijk om er doorheen te komen; de verdedigers van St. Jacob rosten alles weg richting hun spits Lex de Vries.
Maar na twintig minuten spelen kwam Robur toch op gelijke hoogte met St. Jacob. Niels Outhuyse had zich vrijgespeeld aan de rechterkant van het veld en speelde de bal in de voeten van Douwe Kamsma en in de draai scoorde Douwe de gelijkmaker. Hans Brandes werd na dertig minuten vervangen door Tetze Hevrich. Hans zat niet lekker in de wedstrijd deze zondag. Marcel Tuurenhout peerde de bal op de lat en had meer verdiend.

Een paar minuten later mocht Marcel een vrije trap nemen. Hij plaatste de bal voor het doel en voordat de keeper de bal op wilde rapen was Hilko Mulder er als de kippen bij om te scoren; 2-1. Vlak voor rust en wel in de 42e minuut werd de wedstrijd eigenlijk al beslist. Een mooie aanval over veel schijven langs de linkerkant. Bram Wijbenga richting Niels Outhuyse, Niels speelde de bal naar Douwe Kamsma, Douwe trok hem voor waar Hilko weer stond om het af te maken: 3-1, een heerlijke aanval.

Na rust kreeg Robur nog legio kansen om de score te vergroten maar het vizier van vooral Sander Zeilmaker stond niet op scherp. De laatste twintig minuten kwam Marco Zeilmaker er nog in voor broer Sander en de laatste tien minuten mocht Nicky Dekker ook even de sfeer proeven en verving Andre Alberts. Die tweede helft was verder slaapverwekkend; er gebeurde niet veel spannends. Een degelijke overwinning voor Robur. Doordat de bovenste ploegen allemaal wonnen, verandert er bovenin niet veel. Alleen nummer vier RES haakt af want die verspeelde punten tegen Aengwirden.

Komende zondag staan er beker- en inhaalwedstrijden op het programma, dus is Robur vrij.