Publiek Zeerobben wederom verwend

HARLINGEN - Was de cruciale beslissing van scheidsrechter Arends in de elfde minuut van de tweede helft bepalend voor de afloop van de wedstrijd? Het antwoord op deze vraag zullen we voor altijd schuldig moeten blijven. Toch zal dit na het laatste fluitsignaal door de hoofden van de Rijperkerksters gespeeld hebben. De overigens goed leidende referee verklaarde na afloop, dat hij binnen het strafschopgebied een honderd procent constatering kon maken en dat mag je aannemen, want het had voor Arends tot minder commotie geleid om het doelpunt niet toe te kennen. Het bracht Zeerobben in ieder geval weer in de wedstrijd met als resultaat een achteraf verdiende, maar enigszins geflatteerde overwinning. Het publiek werd wederom verwend in doelpuntrijk thuisduel.

De eerste kansen waren voor de gasten, want na twee minuten stond spelverdeler Johannes Meijer alleen voor keeper Arjen Veenstra; ten koste van een corner redde de goalie. Ook Mark Hendriks werd door dezelfde speler in stelling gebrachtl; zijn inzet ging over. Zeerobben was gewaarschuwd, er waren geen cadeautjes te verwachten. In de achttiende minuut bracht Mitchel Laros uit een vrije trap de bal bij Patrick Amels. Zijn perfect geplaatste kopbal was voor Redmer Jorna te veel; 1-0 voor de thuisclub. Zeerobben nam niet alleen de leiding , maar ook het heft in handen. Beter combinerend kwamen zij een aantal keren gevaarlijk voor het doel van de tegenstander. Toch viel het doelpunt aan de andere kant. Vijf minuten voor rust passte Johannes Meijer diep op Mark Hendriks die op snelheid was. Pim Bleichrodt kon niet voorkomen dat de aanvaller de 1–1 liet aantekenen middels een lage harde schuiver. Rijperkerk kreeg loon naar werken en de strijd was weer helemaal open.

De tweede helft was koud los, of daar waar voor gevreesd werd, werd bewaarheid. Mistasten in het hart van de defensie gaf Johannes Meijer vrije doorgang naar doelman Veenstra. Hij maakte deze kans beheerst af en de gasten leidden met 1-2. Even leek het erop, dat Zeerobben de kluts kwijt was. Rijperkerk bleef met uitvallen gevaarlijk en het optisch overwicht leverde voor de groen-witformatie geen kansen op. In de tiende minuut kwam de bal na een afgeslagen aanval voor de voeten van Patrick Amels en deze haalde verwoestend uit, maar keeper Jorna kon zijn vuisten er nog tegenaan krijgen. Toch verdween de bal over deze vuisten richting de doellijn. Voor de meeste aanwezigen keerde de doelman nog vlak voor deze lijn. Maar leidsman Arends stond naar eigen zeggen goed opgesteld en wees gedecideerd naar de middenstip, ondanks heftige protesten van Rijperkerk. De stand was weer gelijk getrokken; 2-2.

Willem Faasse kwam meteen hierna in het veld voor David van der Pol en hij liet meteen van zich spreken. Hij gaf vanaf links een gave voorzet op Daniël Kleiterp, die goed controleerde en Zeerobben binnen tien minuten van achterstand op voorsprong zette; 3-2. Pim Bleichrodt stuurde een paar minuten later Willem Faasse de diepte in en hij was net iets eerder bij de bal dan keeper Jorna. Willem kopte de bal langs de goalie en deponeerde daarna de 4-2 in het lege doel. En nog was de koek niet op. Mitchel Laros speelde een vrije trap diep op Reinier van der Stap. Zijn voorzet werd uitverdedigd, maar Gideon Vellinga pikte de bal op het middenveld op en stuurde Rienier nogmaals diep. Nu trok de rechtsachter op maat de bal terug naar Willem Faasse, hij kreeg de bal onder controle, maar Albert Beuker zag zijn kans schoon en voordat Willem tot een schot kwam haalde de aanvoerder vernietigend uit; 5-2 en de buit was binnen. Wel deelde Rijperkerk nog wat speldenprikjes uit, maar echt gevaarlijk werden ze niet meer.

Reinier van der Stap deed nog van zich spreken, toen hij alleen op doelman Jorna afstormde na alweer een strakke crosspass van Patrick Amels. Jammer genoeg voor hem lukte het weer niet om te scoren. Dat deed Albert Beuker nog wel in de slotminuut. Een goed opgezette aanval over links met als hoofdrolspelers Mitchel Laros en Daniël Kleiterp eindigde bij de uitblinker van de wedstrijd. Albert schoot van dichtbij hard en hoog in. Met de 6-2 op het scorebord vond scheidsrechter Arends het wel genoeg en liet niet meer aftrappen.

Met begrijpelijkerwijs gemengde gevoelens verlieten de mannen van Minne van der Werff het veld. Zeerobben daarentegen blijft in de overwinningsroes. De zevende overwinning na de hervatting van de competitie op 18 januari en hiermee verlaten de Harlingers definitief de gevarenzone. En dat niet alleen, ook voor de derde periode doet Zeerobben goede zaken: 12 punten uit 4 wedstrijden en doelgemiddelde van plus 10. Ondanks het gemis van Jordy Torenbeek en Dylan Drent - toch geen onbelangrijke pionnen - bleef Zeerobben baas in eigen huis.

Over twee weken gaat de competitie verder met een uitwedstrijd tegen Heerenveense Boys. Maar vóór deze belangrijke wedstrijd gaat Zeerobben vanavond eerst nog oefenen om in het ritme te blijven tegen hoofdklasser Harkemase Boys op het sportpark de Bosk. Bovendien staat een week later een oefenwedstrijd gepland tegen Berlikum, waarschijnlijk thuis. Voor Zeerobben kwamen de volgende spelers in het veld: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Albert Beuker, Chekina Nzoko, Pim Bleichrodt, Dideon Vellinga, Patrick Amels, Mitchel Laros, David van der Pol (’58 min. Willem Faasse), Frank ten Hoeve, Daniël Kleiterp.