Nuttige winst Robur in Blauwhuis

BLAUWHUIS - Wil je meedoen voor de bovenste plaatsen dan moet je punten blijven pakken. En dat lukte Robur afgelopen zondag in en tegen Blauwhuis. Robur startte met een gehavend team. Zo ontbraken Douwe Kamsma, Arjen Speckmann en Sander Zeilmaker om verschillende redenen. Ook beide keepers Peter Helvrich en Patrick Dijkstra waren niet op appel, en daardoor stond Tetze Helvrich op doel. Maar de mannen die er stonden deden hun best en dat resulteerde in winst.

Blauwhuis is en was voor Robur altijd een lastige tegenstander. Robur houdt niet zo van dat hotseknots-voetbal, Blauwhuis daarentegen wil wel anders spelen maar kan het niet. De enige goede speler op het veld van Blauwhuis was de keeper; die redde een paar beste ballen.

Blauwhuis begon stevig aan de wedstrijd met veel lange ballen en fysiek spel schuwden ze ook niet. Robur had vanaf het begin het betere van het spel, wat resulteerde in wat kansjes en in de achttiende minuut kwam Robur verdiend aan de leiding. Een korte corner tussen Niels Outhuyse en Bram Wijbenga werd door Bram voor het doel van Blauwhuis geslingerd waar Hans Brandes klaarstond om met een simpele voetbeweging de bal binnen te tikken; 0-1.

Af en toe kwam Robur achterin onder druk te staan en dat leverde Rene Metz een gele kaart op toen hij na balverlies aan de noodrem moest trekken. De scheidsrechter had ook zo maar rood kunnen geven. Robur probeerde de 0-2 te forceren maar dat lukte niet. Een schot van Hilko Mulder werd door de keeper over getikt. Ook Andre Alberts kreeg een gele prent van de goed fluitende scheidsrechter Woudstra, nota bene bij de cornervlag van de tegenstander en dat zou voor de komende wedstrijden wel eens een duur kaartje kunnen zijn. Robur ging aan de thee met een 0-1 voorsprong maar een doelpuntje extra was beter geweest, want nu had Blauwhuis nog altijd de hoop op een puntje.

In het begin van de tweede helft werd een buitenspeldoelpunt van Sipke Bootsma afgekeurd - anders was de wedstrijd gespeeld geweest. Trainer Chris Douwsma bracht Joost Outhuyse en Nicky Dekker binnen de lijnen voor Hans Brandes en Marco Zeilmaker. Vooral Joost bleek een gouden wissel, die ging in de spits staan.

Blauwhuis kwam halverwege de tweede helft zowaar op gelijke hoogte met Robur. Een terugketsende bal vanaf de paal werd eenvoudig binnengetikt door Johannes Popma van Blauwhuis en dit was een dompertje voor Robur. Maar nog geen twee minuten later werd de winnende treffer binnengekopt door Joost Outhuyse. Een heerlijke voorzet van broer Niels werd tegendraads binnengeknikt en het was 2-1. Een terechte uitslag en weer drie punten in de knip.

Doordat koploper Bolsward verloor van Black Boys en Robur en RES beide hun drie punten pakten, schuift het in de top mooi in elkaar en gaat Robur een paar spannende weken tegemoet.