Nuttige overwinning Zeerobben

SNEEK - Net als bij de start van de competitie boekte Zeerobben ook zaterdag een verdiende overwinning op Waterpoort Boys. Deze wedstrijd toont maar weer eens aan, hoe raar het balletje soms rolt. In de eerste twintig minuten van de wedstrijd mochten de gastheren hun handen dichtknijpen, dat Zeerobben slechts ??n keer scoorde. Hierna nam de druk toe op het doel van Theo Nota en uit een vrije trap werd het in de 25e minuut 1-1. Het onrustig uitverdedigen en de felheid van WPB bracht de gasten onnodig in moeilijkheden. Cruciaal moment, in de 44e minuut, was de onnodige rode kaart van aanvoerder Albert Beuker. Na rust maakte Jordy Torenbeek uit een penalty al snel de 1-2. Toen moesten de Snekers komen en kreeg Zeerobben, met tien man, de ruimte met hun snelle spitsen om in de slotfase de stand uit te breiden.

Na een nerveuze start aan beide zijden, nam Zeerobben het heft in handen en werd de verdediging van Waterpoort Boys uiteen gerafeld door een snelle aanval opgezet door Etienne Oosterom. Uit de afgemeten voorzet van Patrick van der Veen scoorde Frank ten Hoeve in de zesde minuut 0-1. Een paar minuten later kreeg Frank opnieuw een kans na goed doorzetten van David van der Pol. David kreeg iets later ook een mogelijkheid, echter zijn inzet werd geblokt. En met een hard schot van Dylan Drent en Daniël Kleiterp sloot Zeerobben deze offensieve fase af.

Waterpoort Boys werd sterker en over links brak Danny van der Velden van WPB door. Keeper Theo Nota bewees weer op de weg terug te zijn door een goede redding. Uit de daaruit voortvloeiende corner schoot Robert Minks op de paal. Het was uitstel van executie, want Stan Greidanus scoorde de 1-1 in de 28e minuut uit een vrije trap, die door iedereen werd gemist, zelfs door de keeper van Zeerobben. Er sloop onrust in de ploeg van Schotanus en in plaats van rustig de bal in de ploeg te houden, ging Zeerobben mee in het directe spel van de thuisclub. Toch hadden zowel Albert Beuker als David van der Pol zich zelf een dienst kunnen bewijzen met afstandsschoten, echter het vizier stond nog niet op scherp. Dat gold voor Albert wel in de voorlaatste minuut van de eerste helft, toen hij Haitsma van achter neerhaalde en terecht met rood van het veld moest.

In de rust had trainer Schotanus de gelegenheid om tactische omzettingen aan te brengen. Frank speelde iets teruggetrokken en de snelle Mitchel Laros kwam, in plaats van Daniël Kleiterp, op de linksbuiten en met de snelheid van Dylan Drent en David bleek Zeerobben bij uitvallen zeer gevaarlijk. Wel had Jordy Torenbeek middels een perfect ingeschoten penalty in de derde minuut van de twede helft Zeerobben op een 1-2 voorsprong gezet. De Harlingers moesten daarna terug en de dreiging van de gelijkmaker bleef aanwezig. Maar de verdediging hield knap stand en gaf eigenlijk geen kans weg en juist in deze periode excelleerde de 17-jarige Patrick van der Veen. Als A-junior ging hij op het middenveld voorop in de strijd en behield bovendien het overzicht.

Met de numerieke meerderheid wist WPB geen raad. Wel waren er legio kansen aan de andere kant. Eerst was daar Dylan Drent, die alleen op de keeper net naast schoot. Mitchel Laros zette David van der Pol vrij voor de keeper, maar de grensrechter had al voor buitenspel gevlagd. Ook de voor Dylan ingevallen Patrick Amels ging slordig om met de hem geboden kansen. De goed leidende scheidsrechter De Jager onthield terecht (of onterecht) de door de thuisclub vurig gewenste strafschop. De aanhang van Zeerobben moest tot de laatste minuut in spanning wachten op de bevrijdende derde treffer van David van der Pol. Hij omspeelde deze keer doelman Rijpkema en deponeerde de bal in het lege doel. Dat Patrick Amels na goed voorbereidend werk van David de 1-4 maakte, was alleen van belang voor hem en de statistieken.

Na negentig minuten strijd werd duidelijk dat Waterpoort Boys, door schorsingen verzwakt, niet in staat bleek de tien van Zeerobben in de tweede helft met puntenverlies naar huis te sturen. Zeerobben kan met een goed gevoel het vervolg van de competitie tegemoet zien, al moet het de aanvoerder Beuker een aantal wedstrijden missen. Belangrijke punten voor de aansluiting met de middenmoot, al zal de komende wedstrijden uitwijzen welke waarde deze winst heeft. Tevreden kan de leiding zijn met de inzet van Etienne Oosterom, op verzoek van de leiding terug, en de voorbeeldige instelling van debutant Patrick van der Veen. Een pluim, met name in de tweede helft, ook voor de verdediging met als betrouwbaar sluitstuk Theo Nota. Middenmoter Veenwouden is zaterdag in Harlingen de tegenstander. Ook dan zijn drie punten meer dan welkom.

De volgende spelers kwamen voor Zeerobben in het veld: Theo Nota, Reinier van der Stap, Chekina Nzoko, Jordy Torenbeek, Etienne Oosterom, Albert Beuker, Dylan Drent (70min. Patrick Amels), Patrick van der Veen, David van der Pol, Frank ten Hoeve, Daniël Kleiterp (45 min. Mitchel Laros).