Sport

Negentiende editie Waddenrace

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Jaarlijks, in het eerste volledige weekeinde van de maand november, organiseert de Stichting Nationale Waddenrace op het westelijke wad een wedstrijd voor traditionele zeilschepen die met passagiers varen, de Waddenrace. Dit jaar de negnetined editiem op zaterdag 2 en zondag 3 november.

Op zaterdagmorgen maken de schepen zich op voor de start vanuit de haven van Harlingen, in een zeilwedstrijd die naar de havens van Den Oever, Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling voert (in willekeurige volgorde), om in de loop van zondag te eindigen in de haven van Harlingen. Na het weerbericht van de Brandaris van 7.30 uur is er contact tussen de schepen en de wedstrijdleiding, daarna mag er worden losgegooid. Er wordt gestart tussen 08.00 uur en 8.30 uur. De tijd van passage van de havenhoofden is de starttijd.
Ervaren schippers zullen, soms op het scherp van de snede maar altijd volgens de eisen van goed zeemanschap, proberen hun collega’s de loef af te steken. De keuze van de route is vrij. Daarom zullen tactiek, kennis van het schip, het Wad en het weer mede bepalend zijn voor winst; windrichting en stroming spelen een belangrijke rol bij de keuze van de route, evenals te verwachten weersveranderingen tijdens de wedstrijd.
Tijdens het palaver, aan de vooravond van de wedstrijd, in het KNRM-gebouw op de Blauwe Kop, hebben de deelnemende schippers een belangrijke stem in de besluitvorming over toevoegingen aan en aanpassingen van het wedstrijdreglement. Specifieke aspecten van de Waddenrace zijn: dat er wordt gevaren via een door de schipper te kiezen route; dat er ’s nachts wordt doorgevaren en  dat er wordt gevaren op getijdenwater.

Bij de start het dilemma: eerst naar het noorden (Vlieland of Terschelling) of eerst naar het westen (Den Oever of Oudeschild). Aan de hand van de getijtafel en de actuele waterstand berekenend wat kan, wat wellicht kan en wat zeker niet zal lukken. Het risico schattend van vastlopen met vallend water. Met twee man aan het helmhout als het schip op ondieptes moeilijk te sturen is en uit z’n roer dreigt te lopen. Aan de grond lopen: even stoten of echt vast, loskomen of niet. Altijd je zaklamp bij de hand. Zondagmorgen de oostelijke hemel geleidelijk weer kleur zien krijgen, de contouren van de eilanden ontwaren. Oog voor het Wad: vogels, weidsheid, mooie luchten, de steeds wisselende aanblik van onderlopende en droogvallende platen. En tussendoor moet er ook nog gegeten en gedronken worden. Slapen, tsja, dat schiet er wel eens en beetje bij in, varend in deze dynamische wildernis.

Er is gelegenheid voor passagiers en sponsors om deze wedstrijd mee te maken; de organisatie zal hierover graag informatie verstrekken. Zondagavond vanaf 20.00 uur wordt het slotfeest gehouden. Het feest is gratis toegankelijk, uitsluitend voor bemanningsleden, passagiers en degenen die op enigerlei wijze een aandeel hebben geleverd in het welslagen van de wedstrijd. Tijdens het feest, om ongeveer 20.30 uur, zal de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt worden en zullen de prijzen worden uitgereikt. Tijdens het slotfeest zullen foto’s worden getoond van de net gevaren wedstrijd. Aanbeveling: maandag vrij nemen. Meer informatie: www.waddenrace.nl of bij Secretariaat Stichting Nationale Waddenrace, Eelkelien de Graaff, Zoutsloot 22 te Harlingen, 06 13 93 94 93, e.l.degraaff@home.nl.

X

|Doorsturen

Buienradar



Agenda