Sport

Natte voeten bij Voorne?s Duin Trail


HARLINGEN - Afgelopen zondag was Herman Geritz uit Midlum deelnemer aan de door Voorne Atletiek georganiseerde 2e Voorne?s Duin Trail in het Zuid-Hollandse Oostvoorne.

De organisatie beloofde de lopers een prachtige trailrun door een bijzonder natuurgebied. Bijzonder doordat de helft van alle Nederlandse soorten wilde planten er groeit, tweederde van alle Nederlandse soorten vogels er broedt en het gebied het soortenrijkst duinstruweel van heel Noordwest Europa heeft. De trailrun gaat over de natuurlijke, onverharde en uitdagende paden van het duingebied van Oostvoorne en Rockanje en de landgoederen Mildenburg en Strypemonde.

 

Herman nam deel aan de lange trail van 38 kilometer, die meer strandkilometers had en aan het eind in het Mildenburgssbos nog een steile heuvel met dito afdaling wachtte. Dat de lange trail het zwaarste zou zijn was te zien aan het aantal deelnemers. Hier 79 deelnemers tegenover maar liefst 352 op de korte trail van 20 kilometer.

 

Herman was die ochtend al vroeg richting Oostvoorne vertrokken om daar drie kwartier voor de start aan te komen. In paviljoen de Duinrand kon hij het startnummer en loopchip ophalen, zich omkleden in een ruime tent ernaast en nog een bakje koffie drinken. Zoals altijd was er een gemoedelijke sfeer onder de trailers en werd men toegesproken door de organisatie die iedereen een vooral natte trail beloofden.

 

De eerste honderden meters bracht de lopers langs het water van het Oostvoornse Meer waarna men al vlot in het gebied de Vogel te lopen met gigantische plassen en modderbaden waar het moeilijk omheen te lopen was en men dus al snel natte voeten kreeg. Verder waren hier mooie smalle begroeide paadjes. Via het Weeversduin en Voornes Duin ging de loop verder over mooie single tracks, brede paden en zompige weilanden. Op dit stuk parcours kwamen de lopers zelfs wilde paarden en Galloway runderen tegen, een prachtig gezicht.

 

Rond kilometer twaalf kwam men voor het eerst op het brede strand langs de Noordzee met in de verte zicht op Goeree Overflakkee. Het strand was prima te belopen, mooi hard zand en een klein windje tegen. Ter hoogte van de Dammenweg ging men het strand weer af en had men zelfs een stuk over asfalt. Tussen kilometer 19 en 20 had men een pittig stuk over een kaal duingebied inclusief uitkijktoren en nog een stuk ploeteren door een afgegraven stuk duingebied. Dan volgde een uitermate zwaar stuk, een gigantische modderbak tussen Rockanje en Oostvoorne waar men niet om heen kon maar er dwars doorheen! Gelukkig hierna weer een stuk strand om bij te komen alvorens men bij Badstrand Rockanje weer enkele kilometers bos doorlopen moest.

 

Bij kilometer 25.5 weer het strand op met nu een windje in de rug en bij kilometer 28.5 het A.J. Bootpad op met daarna enkele kilometers bosgebied met hierin de klim en afdaling in het Mildenburgsbos. Rond kilometer 32 kwam men het bos uit en bij de passage Strandweg, Zeeweg moest men nog de laatste kilometers door een door rietkragen afgeschermde weidegebied alvorens men via een grote waterplas bij de finish kwam. Herman had 35 kilometer op zijn klokje staan en hij had hier 3.29.21 voor nodig gehad. Onderweg had men een tijdje wat lintjes gemist en had men een klein rondje gemist. Het was voor Herman een prachtige maar wel weer loodzware trail geweest. Hij finishte op de 37e plaats van de 65 mannen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda