Sport

Mooie Bergsma Horecakaatspartij

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Om half negen op de zondagmorgen hoorde je al wat lawaai op de Voorstraat. Dit omdat dat de oud a.d.s.-ers Hilbrand Pollema, Bertus Nieuwenburg, Age Tichelaar, Wiebe van Dijk en Kees op de Pot de perken op de straat moesten krijten. Zij waren het constant niet met elkaar eens; vandaar dat lawaai. Toch kwam het er allemaal netjes op te staan, en konden de 28 parturen om 11.00 uur los gaan.

Er konden maar drie perken worden gelegd, dit vanwege iets te weinig ruimte op de Voorstraat. Maar scheids Simon van Dijk probeerde alles toch zo soepel mogelijk te laten verlopen. Doordat er in de eerste omloop al menig spannende partij werd gekaatst viel toch pas om 20.45 uur de laatste slag. Er was halverwege de partijen al een finale, namelijk tussen de runners up uit Amsterdan die voor het eerst kaatsten, Maarten Smook, Eric Hornung en Wally, tegen de zeer sterke dames Romy v.d. Veen, Nicole Hempenius en Nancy Boomstra. Erg stijlvol kaatsten de Mokumers, met een atletische Wally en een tactisch sterk kaatsende Eric en Maarten Smook die achterin toch wat foutjes maakte. Dit tot groot verdriet van zijn schoonvader en coach Haico Wouters. De dames kaatsten sterk en wonnen dan ook bij de stand 5 om 3 en 6-6.

Een mooie partij in de eerste omloop was die tussen partuur Tuinzicht met Dirk ‘de Hulk’ Schrik, Gerrit Schrik en Simon Nijkamp tegen Gashandel H. de Vries met Eddie van Rooyen, Jacob de Vries en Sipke Anema. Met alle drie een dikke sigaar in het hoofd leek partuur de Vries op een overwinning af te stormen. Maar de voorsprong werd helemaal teniet gedaan door de buitenslagen van Eddie van Rooyen en daardoor verloren ze. Dit kan se niet meer, zeiden sien maten, we mutte volgend jaar maar een ander met hewwe, een diet sien verstand ur bij houdt.

Partuur Tuinzicht verloor in de tweede omloop van Aannemer Aalders met Adriaan Aalders, Ralf ‘slurp’ van Hurck en Tim Jaarsma. Partuur Aalders verloor (na een staand nummer) om een plaats in de finale van een sterk kaatsend Waddenvis Restaurant met Brian Zeilmaker, Chris Outhuyse en Mark Jan Riemersma. Ondanks het fraaie polsslagje van Ralf van Hurck kwamen ze te kort en verloren ze met 5 om 3 en 6-4.
It Skil uit Arum met Jos Reitsma, John Mons en Robert Rinia moest in de andere halve finale tegen de Weinstube met Johan Kwast, Theun v.d. Molen en Hendrik de Jong. De Weinstube was de favoriet maar daar dachten de mannen van It Skil even iets anders over. It Skil kwam 5 om 3 voor maar door veel fouten aan de opslag werd het toch nog 5 om 5. Maar op die stand gingen de mannen van de Weinstube foutjes maken, en op de stand 5-5 en 6-4 retourneerde John Mons tot in het perk. It Skil dus in de finale tegen Waddenvis Restaurant.

Tot 2-2 en 6-6 ging het gelijk op maar op dat moment sloeg Waddenvis kwaad uit. Het volgende eerst werd verkregen door een zitbal van Joh. Mons, 4 om 2 dus. Bij de stand 4-6 pakte Waddenvis toch weer een eerst. Met een zitbal van John Mons op de stand 4-3 en 6-6 was er weer wat ruimte voor It Skil. Bij die stand werd het twee niks door een retourslag van de duukende, springende en gliedende keerder Jos Reitsma. Een zitbal van Robert Rinia betekende vier niks, er kwamen twee kleine kaatsen, een werd gepasseerd door Mons en bij de andere kaats sloeg Johan Kwast de bal voor.

Voor het eerst in de horecakaatspartij geschiedenis won It Skil uit Arum, van Janneke van Dijk, de Jelmer v.d. Hoek wisselbokaal. En John Mons werd gekroond tot de koning van de dag en kreeg de Pollie Kwast sr wisselbeker. Een prachtige dag met veel publiek en schitterend weer. En zo’n dag kan niet zonder alle vrijwillige medewerkers, Henkie Nagel, Johan OSI, Douwe Schoot, Margriet Helvrich, Rinnie Huizinga, de familie Aalders van het Lanenkaatscomité voor de banken, vv Harlingen en kv Eendracht voor de telegrafen, en de anderen zijn eerder al genoemd. De winnaars kregen ook nog prachtige shirts met het horecakaatslogo er op van Lieuwe de Vries. En dan nog veel dank voor de sponsoren Bergsma groothandel Makkum, Franeker en Leo Copini en dan nog de vele anderen die meegewerkt hebben en die we even zijn vergeten.

1e prijs
It Skil Arum; Jos Reitsma, John Mons, Robert Rinia
2e prijs
Restaurant Waddenvis; Brian Zeilmaker, Chris Outhuyse, Mark Jan Riemersma
3e prijs
Aannemer Aalders; Adriaan Aalders, Ralf van Hurck, Tim Jaarsma
De Weinstube; Johan Kwast, Theun v.d. Molen, Hendrik de Jong

|Doorsturen

Buienradar



Agenda