Sport

Lopers genieten van prachtige Midwinter Marathon

Door Jeroen Pietersma
APELDOORN - De Midwinter Marathon is het oudste nog bestaande hardloop evenement van Nederland. Afgelopen zondag was er alweer de 41e editie. In 2012 was deze loop nog uitgeroepen tot leukste hardloopevenement van Nederland. In 2013 hadden marathonlopers dit evenement op de achtste plek van mooiste marathons ter wereld gezet.

De Midwinter Marathon is in meerdere opzichten uniek. Uniek omdat het de oudste Nederlandse marathon is die onafgebroken jaarlijks is gehouden. Nog nooit werd deze loop afgelast. Uniek vanwege het prachtige parcours dat nu alweer enige jaren zijn start en finish heeft op de Koninklijke Loolaan. Bij deze loop zijn er de nodige incourante afstanden zoals de Minimarathon (18.5 kilometer) en de Asselronde (27.5 kilometer).
Deze loop wordt ook helemaal gedragen door vrijwilligers waarvan op de dag zelf 350 op het parcours zijn te vinden. Leuk voor de organisatie was dan ook dat er weer een recordaantal deelnemers was afgelopen zondag. Er verschenen 12.700 lopers aan de start voor alle afstanden, inclusief de jeugdloop. Het was zondag ook nog eens geweldig mooi weer om te lopen met volop zon en een ideale looptemperatuur van 10 graden.

Herman Geritz uit Midlum had al verschillende keren in Apeldoorn gelopen maar nog nooit de hele marathon. Aangezien 8 maart voor hem een ultra trail van 50 kilometer op het programma staat in Nijverdal, was dit een ideale loop om veel kilometers te maken in het juiste tempo. Een eindtijd rond de 4 uur zou het perfecte scenario zijn en niet te veel energie verspelen. Nou is dat gemakkelijk zeggen vooraf want het geaccidenteerde parcours bij deze marathon is beslist niet gemakkelijk maar met enkele zware trails in de bagage moest dat niet onoverkomelijk wezen.
Om 12.00 werden de lopers weggeschoten en aangemoedigd door zeer veel toeschouwers werd de Loolaan verlaten en via de Jachtlaan kreeg men op de Bosweg al het eerste vals plat omhoog te verwerken. Na pakweg 24 kilometer voelde Herman zich nog prima en ging zich op maken voor nog ongeveer 15 kilometer. Verschil nu was dat het deelnemersveld flink uitgedund was en dat men niet meer over de hoofdweg hoefde te lopen. De stukken vals plat omhoog werden voor veel lopers moeilijker. Herman bleef lekker zijn tempo lopen en iets voor kilometer 35 kwam men weer op de Amersfoortse Weg.
Ook nu moest men op het fietspad lopen en dat is toch een stuk leuker. Herman had al even de pacers van 4 uur achter zich gelaten en het tempo ging iets omhoog. De laatste kilometers waar het iets afloopt liepen heerlijk en menig loper werd nog ingehaald. Dan nog een kleine kilometer naar de finish waar het werkelijk stampvol mensen stond die je naar de finish schreeuwden. Herman finishte in 3.51.44 en daar was hij zeer tevreden mee. Lekker gelopen en een prima vooruitzicht voor de ultra trail over een maand.
Wim Manshande uit Harlingen liep de Asselronde over 27.7 kilometer. Zijn tussentijd op de 5.2 kilometer was 31.07, op de 10.2, 1.05.25, op de 15 kilometer 1.32.21, op de 21.1 kilometer 2.13.13 en hij finishte in 2.57.42. Wims commentaar op zijn lopen: “Prachtige dag om te lopen, de inzet was laag, uitlopen op een lager tempo om een wat pijnlijke voet te sparen .” Na 22 kilometer was het wat moeilijker geweest maar toch rustig naar de finish gelopen.
Ook Cecilia Sandström uit Harlingen liep deze afstand. Haar tussentijden waren op de 5.2 kilometer 27.51, op de 10.2, 57.24, op de 15 kilometer 1.19.44, op de 21.1 kilometer 1.52.10 en zij finishte in 2.23.39. Marcel van Breeden liep de Mini Marathon. Zijn tussentijd op de 5.2 was 23.30, op de 10 kilometer 47.09 en hij finishte in 1.25.52.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda