Knappe winst Zeerobben na 2-0 achterstand

MARKNESSE - In een rommelige, tweede klasse onwaardige wedstrijd rolde wederom het kwartje richting Harlingen. Wat voor de winterstop voor Zeerobben leidde tot onnodig puntenverlies, lukte nu wel in de slotfase van een enerverende wedstrijd. Al in de eerste minuten kregen beide teams de mogelijkheid om de score te openen. Tot de laatste minuut bleef het spannend. In de tussentijd gebeurde er van alles en zaten de talrijke toeschouwer op het puntje van hun stoel.

Het was Boaz Mooiweer die al vroeg in de wedstrijd de 1–0 op zijn schoen had, dankzij keeper Arjen Veenstra restte voor SVM slechts een hoekschop. Even later redde Christiaan Haagsma fabelachtig op een inzet van Frank ten Hoeve. Hoewel de gasten het betere van het spel hadden, waren de kansen voor de polderjongens. Arne Jansen kreeg de gelegenheid de score te openen, de indirecte vrije trap in het strafschopgebied leverde niets op. In de twintigste minuut deed Martin Peters het beter, van dertig meter belandde zijn vrije schop in het net zonder aanraking van enige speler, 1–0.
De angst sloop in de ploeg, automatismen verdwenen en uitverdedigen lukte niet naar behoren. Vijf minuten later ontstond er een verwarrende situatie. Zeerobben schutterde met het nemen van een onschuldig vrije trap op tien meter van eigen strafschopgebied en scheidsrechter Jansen beoordeelde, tot verbazing van eenieder, handsbal en gaf daaropvolgend de vrije trap aan SVM. Met een snelle genomen trap liet Arne Janse van dertig meter met een gigantische pegel Arjen Veenstra kansloos. Kort hierna had dezelfde speler de wedstrijd op slot kunnen gooien. Gelukkig voor Zeerobben spatte de bal op de kruising het veld weer in. Zeerobben probeerde het wel maar de resoluut optredende verdediging van de thuisclub hield gemakkelijk stand. Tot in de 40e minuut de scheidsrechter Zeerobben te hulp schoot en Jordy Torenbeek in de gelegenheid stelde via een penalty de aansluitingstreffer te realiseren. Hij moest daarvoor wel twee keer aanleggen, wegens te vroeg inlopen. Compliment voor de laatste man, want hij hield het hoofd koel. Er werd gerust met een 2 – 1 stand.

Na de tactische aanwijzingen in de pauze van trainer Schotanus pakten de groen-witten, deze keer in kanariegele kleuren van hoofdsponsor Smeding Groenten en Fruit, de zaken energieker aan. Meteen zette de aanval druk en dat had in de derde minuut al resultaat. Weer was het Dylan Drent die een belangrijk doelpunt op zijn conto mocht schrijven en weer een grandioos afstandsschot, 2–2. Alles was weer mogelijk. Zeerobben leek het hierbij niet te laten, een serie grote kansen werd gecreëerd, maar tot doelpunten leidde dit niet. Op aangeven van de jarige Patrick Amels waren de geboden kansen aan Daniël Kleiterp en David van der Pol niet besteed. Halverwege de tweede helft kreeg Frank ten Hoeve een elleboog op zijn oog en moest daarna nota bene ook nog met geel geblesseerd het veld verlaten. Dus geen rood voor de verdediger en geen strafschop, maar gewoon een vrije trap voor de keeper. Voor Frank kwam Willem Faasse in het veld en Daniël Kleiterp werd vervangen door Mitchel Laros. Aan het wedstrijdbeeld veranderde weinig, veel lange halen op de snelle aanvallers van SVM. Met name Reinier van der Stap had het moeilijk met zijn directe tegenstander Sander Ernst, toch gaf hij weinig weg al ging het soms ten koste van een overtreding.

Elke lange bal betekende alarmfase 1 voor de soms onzeker optredende verdediging van de Harlingers . Aan de andere kant waren de rushes van Dylan Drent telkens dreigend en tien minuten voor het einde leek hij weer door te breken. Echter daarbij maakte hij een overtreding, die door de leidsman met rood werd beoordeeld. Misschien wat te zwaar, zeker gezien de afstand van de referee met de gemaakte overtreding. Met tien tegen elf braken nog spannende minuten aan voor Zeerobben. Waar alle Harlingers tevreden waren met dit punt en wensten, dat Jansen zou afblazen, dacht de oude rot Willem Faasse daar toch anders over. Hij veroverde in de laatste minuut van de officiële speeltijd de bal op een verdediger en had vrije doortocht tot de rand strafschopgebied, hier zette hij middels een schijnbeweging de meegelopen laatste man op het verkeerde been en met een geplaatst schot liet hij Christiaan Haagsma kansloos. Nog was de gifbeker niet leeg gedronken, met een wanhoopsoffensief probeerde het hardwerkende SVM de gelijkmaker te forceren, maar de kansen in deze slotfase waren toch nog voor Zeerobben, maar ze werden niet benut.

Van mooi en goed voetbal was mede dankzij het hobbelige veld geen sprake. Toch had de neutrale toeschouwer een prachtige duel gezien en waren de meegereisde supporters van Zeerobben ook zeer content met de eindstand. Met een verschil van negen punten mag het buitenschot blijven van de nacompetitie niet meer in gevaar komen. Sterker nog, met nog zes wedstrijden te gaan heeft de ploeg van trainer Inne Schotanus en Wiebe Westra brutaal de leiding genomen in de derde periode voor de promotie. Winst en verlies, promotie en degradatie lagen dicht bij elkaar. Belandde de pegel van Arne Janse niet op de lat maar in het doel, dan zou… Maar gelukkig voor Zeerobben bleek Willem Faasse het goudhaantje te zijn.

Voor Zeerobben speelden: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Albert Beuker, Jordy Torenbeek, Pim Bleichrodt, Gideon Vellinga, Patrick Amels, Dylan Drent, David van der Pol (89 min. Chekina Nzoko), Frank ten Hoeve (70 min. Willem Faasse ), Daniël Kleiterp (70 min. Mitchel Laros )