Voetbal

Jeugdjournaal Zeerobben

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Afgelopen zaterdag werd er ondanks de krokusvakantie toch nog een aantal jeugdwedstrijden gespeeld. Het waren er maar vijf. Alleen A2, B2, C1,C3 en D1 kwamen in actie. Vanaf zaterdag is het echter gebeurd met de rust. Zaterdag gaat namelijk voor alle teams de voorjaarscompetitie van start. En dus is het volle bak op het Oostersportpark.

A2 moest afgelopen zaterdag aantreden tegen hekkensluiter Buitenpost A2. Op het Oostersportpark werd er een keurige 5-1 overwinning geboekt. A2 heeft nog maar zeven wedstrijden gespeeld deze competitie en kan dus nog makkelijk een paar plaatsjes stijgen op de ranglijst. De competitie is zwaar genoeg met veel A1 teams in deze klasse.

B2 had voor de wedstrijd een wat mindere periode en moest de eerste wedstrijd na de winterstop aantreden tegen Franeker B2. De thuiswedstrijd werd voor de winterstop gewonnen maar dit keer moest Zeerobben de winst aan Franeker laten. Er werd best goed gespeeld maar de vele kansen werden niet benut door de groen-witten en dan is een 4-2 eindstand niet verrassend.

Bij de C-junioren waren er twee wedstrijden. C1 moest helemaal naar Assen afreizen om te spelen tegen Achilles C1 dat op een vijfde plaats staat. Het verschil was te groot en Achilles won met 8-3 van Zeerobben. Zaterdag de laatste strohalm voor C1 als het moet aantreden tegen ONS/Boso C1 die een plaatsje boven C1 staat op de ranglijst. Bij winst gloort er weer hoop voor C1 op behoud van het divisieschap. C3 speelde net als B2 in en tegen Franeker en verloor met dubbele cijfers van Franeker C3. Nog niet helemaal uit de winterslaap zullen we maar zeggen.

D1 lijkt wel klaar voor de tweede competitiehelft. Het team heeft bijna wekelijks oefenwedstrijden gespeeld in de winterstop en dat lijkt toch haar vruchten te gaan afwerpen straks. Uit tegen Oosterlittens D1 werd er in ieder geval ruim gewonnen. Het vizier is nu gericht op de tweede plaats maar dan moet er zaterdag gewonnen worden van Workum D1 die net een plaatsje onder D1 staat op de ranglijst. Belangrijke wedstrijd dus.

En dan de dag van zaterdag. Wat staat er allemaal te gebeuren binnen de jeugdafdeling van Zeerobben. We nemen u even mee naar alle ins en outs van het voetbalbolwerk Zeerobben. De gehele jeugdafdeling hervat zaterdag de competitie. Voor sommige teams is dat een vervolg van de competitie die in september 2013 van start is gegaan en voor veel andere teams (jongste jeugd) wordt er gestart met een nieuwe (voorjaars)competitie waarbij, voor wat betreft de indeling, gekeken is naar de prestaties van de najaarscompetitie.

Wat betekent dat nu voor een vereniging als Zeerobben? Zaterdag gaan er in totaal 28 teams van start met hun competitie verdeeld over twee A-teams, drie B-teams, drie C-teams, vier D-teams, zes E-teams en zes F-teams. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de meisjes. Inmiddels zijn er 73 vrouwen/meisjes actief binnen de vereniging waarvan ruim 60 uitkomend binnen de jeugdafdeling in MB1, MC1, MD1 of ME1. In totaal zijn er dan zaterdag 13 thuiswedstrijden voor alleen de jeugdafdeling. Het komt de vereniging dan ook goed uit dat de nieuwe kleedaccommodatie in gebruik kan worden genomen.

En dan hebben we het nog niet eens over de allerjongsten talenten van Zeerobben gehad. De Waddenrobkes. Zij zijn namelijk ook al weken in training ter voorbereiding op de nieuwe voorjaarslandencompetitie. Zaterdag gaan de jongste talenten om 9.00 uur van start met natuurlijk eerst de vlaggenparade. Coördinator Wietse de Wit kon de laatste weken alweer zes nieuwe talenten verwelkomen en zag zich genoodzaakt twee nieuwe teams in te schrijven. Het hartstochtelijke Ierland en onze zuiderburen België met hun nieuwe bondscoaches maken zaterdag hun debuut.
In 10 speelrondes spelen de 12 landenteams allemaal 3 keer tegen elkaar. Daarnaast starten de Waddenrobkes zaterdag ook weer met de strijd om de Penaltybokaal. Na iedere speelronde nemen alle spelers 2 penalty’s. Welke speler na 10 speelrondes de meeste penalty’s heeft gescoord, wordt ‘de Penaltykiller van de Waddenrobkes’.

Maar niet alleen de spelers in het veld zijn zaterdag actief. Wat te denken van de kaderleden die de hele winterstop bezig zijn geweest om alles klaar te stomen voor de start van de voorjaarscompetitie. Of alle trainers en leiders die zaterdag weer met de jeugd op pad gaan. De ouders die de kinderen vervoeren bij uitwedstrijden. De materiaalmensen die ervoor zorgen dat iedereen er weer keurig bij loopt en er tevens voor zorgen dat de accommodatie er weer tiptop bij ligt. De scheidsrechters die zorgen voor een goed verloop van alle wedstrijden. De vrijwilligers in de kantine die het zaterdag ongetwijfeld weer erg druk zullen krijgen. Kortom te veel om alles op te noemen.

Feit blijft dat van de ruim 160 vrijwilligers het merendeel zaterdag in actie zal komen op het Oostersportpark dan wel elders in de provincie. En niet alleen in onze eigen provincie maar ook ver daarbuiten. Het investeren in een goede jeugdopleiding vertaalt zich naar het voetballen op een hoger niveau, dus verder weg. Om te kunnen blijven acteren op dat niveau moet er veel geïnvesteerd worden in opleiding. Dat is een van de redenen dat Zeerobben vanavond op haar eigen complex start met de interne KNVB trainerscursus Opleiding Binnen de Club (OBC). Deze cursus is een uitvloeisel van de vorig jaar door Zeerobben verworven status van Top Amateur vereniging binnen de KNVB en ondersteunt tegelijkertijd de uitvoering van het Jeugd Beleidsplan van Harlingens grootste voetbalvereniging. Maar daarover later meer.

Zaterdag vanaf 9.00 uur gaat het dus allemaal los op het Oostersportpark en u kunt daarbij zijn. Wie niets wil missen zal vroeg uit de veren moeten want vanaf 9.00 uur staan de eerste wedstrijden op het punt van beginnen. Met naast de Waddenrobkes nog tal van andere mooie ‘affiches’.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda