Voetbal

Ingetogen Familiedagen Zeerobben

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Het bestuur van Zeerobben heeft naar de mening van heel veel leden de juiste beslissing genomen, de familiedagen in aangepaste vorm toch door te laten gaan na het overlijden van Saskia Knipper. Ook de familie Knipper had duidelijk aan de voorzitter te kennen gegeven hiermee in te stemmen. Aan de voorzitter van het jeugdbestuur Arjen Miedema de moeilijke taak om op vrijdagavond op ingetogen wijze de twaalf kampioenen te huldigen en aan allen een herinneringsstandaard te overhandigen en de leiders/trainers van deze teams onder dankzegging voor hun inzet een bos bloemen aan te bieden.

Tevens werd er deze avond afscheid genomen van een groot aantal vrijwilligers. Begeleiders en trainers van de verschillende jeugdelftallen, maar ook coördinatoren. Te beginnen met de langst meelopende trainer bij dit gezelschap, Petie Toering. Hij heeft bij verschillende standaard elftallen met succes leiding gegeven bij de trainingen en tijdens de wedstrijden.
Piet Galema hoort samen met Catrinus Bouwhuis en Jilke Tilstra ook tot een categorie leidinggevenden die in Friesland en ver daarbuiten beeldbepalend waren voor Zeerobben. Om uiteenlopende redenen stoppen ook Dick van der Galiën en Allard Bosga en Geert Jan de Groot met hun taak als coördinator. Zij blijven nog wel op andere plekken binnen de club als vrijwilliger werkzaam.
Bij de meisjes en dames zal Gerald van der Werf als coördinator node gemist worden, ook hij gaat gelukkig niet verloren als vrijwilliger. Arjen Miedema betrok in zijn dankwoord ook de onvolprezen fotografen en tekstschrijvers van het Kampioenskatern in de Harlinger Courant en met name Wies Procee, Hans Gilissen en Frans Bode. Zij zorgden het gehele voetbalseizoen voor de geweldige plaatjes op de site en in de krant.

Veertien parturen
Het vervolg van deze avond bestond uit het kaatstoernooi onder leiding van De Roukies. Op de lijst van veertien parturen zou menig kaatsclub jaloers zijn. Mede dankzij de vrijwilligers Wiebe Attema, Richard van der Kooi, Thijs de Vries, Wiebe Westra en Anne Kingma kon vrijdagavond gekaatst worden. Zij trotseerden de stortbuien van vrijdagmiddag en zorgden voor de belijning. Met de nodige humor maar ook een bewonderenswaardige ingetogenheid werd het toernooi gespeeld en de complimenten gaan natuurlijk ook naar Siepie en Hessel Roukema. Zij waren verantwoordelijk voor het vlotte verloop en zij reikten op de voor beide karakteriserende manier de prijzen uit. De aanmoedigingsprijs ging naar Anthoon Elsinga, Eddy Schakenbos en Dirk Draaisma. De top drie zat dichtbij elkaar. Met miniem verschil met de tweede plaats eindigden Jeroen Roukema, Richard van der Kooi en Sjaak Smeding als derde. Tweede werden Walter Brander, Siebolt de Boer en Pieter Miedema. Het winnende partuur Jeffrey Siccama, Evan Sertima en André Visser gingen met een geldprijs en de kransen naar huis. Met een bescheiden applaus werden de mensen die deze activiteit mogelijk maakten bedankt.

Waddenrobkes
De ochtend begon opmerkelijk droog en een redelijke temperatuur. De meeste deelnemers en hun aanhang waren ruim op tijd aanwezig en ze hadden er duidelijk zin in. Vooraf hadden Thijs de Vries en Sjaak Visser hun huiswerk reeds gedaan en Wietse de Wit en Allard Bosga zich verdienstelijk gemaakt met de goaltjes klaar te zetten. De leiders konden met behulp van de kaartjes hun ploegjes bij elkaar zoeken en eventuele aanpassingen doorvoeren. Via verschillende media kon iedereen op de hoogte zijn van de teamindeling en het wedstrijdschema. Good-old Klaas Abma was ook weer present om de wedstrijden aan te kondigen en de administratie te doen, met de onvermijdelijke ‘ouweseunen-telling’ als hoogtepunt. Jan Boomsma en zijn staf stonden al langer klaar, dus Arjen kon als jeugdvoorzitter niets anders doen dan om na een kort welkomstwoord het toernooi voor geopend te verklaren. Na een wat stroeve start barstte de strijd in alle hevigheid los. Op drie velden werd er vrij fanatiek gespeeld, alsof ze niet net een hele seizoen hadden gevoetbald. Vooral de wedstrijden van de combi Waddenrobkes/F-pupillen hadden over belangstelling niet te klagen. Dat gold ook voor de inmiddels aangeschoven schmink-ploeg. De uitslagen - eerst druppelgewijs, daarna een konstante stroom - lieten over het algemeen niet te veel uitschieters zien. De coördinatoren hadden de ploegjes redelijk gelijk verdeeld, waarvoor hulde. Dankzij de inzet van de vele, vele vrijwilligers verliep alles zonder problemen. Dat helemaal in de geest waarvoor je dergelijke dagen organiseert: ‘Voor elkaar en met elkaar, sportief bezig zijn, maar vooral veel ruimte om plezier te hebben.’ Ook de aanwezige EHBO’ers hoefden deze ochtend gelukkig niet overdreven in actie te komen.

Uiteindelijk kon redelijk volgens schema het toernooi worden uitgespeeld en dus tijd voor Klaas Abma om na enig rekenwerk de winnaars aan het papier toe te vertrouwen. Vanwege wat technisch ongemak kon er niet met de ‘mobiele’ microfoon worden gewerkt, maar een verlengsnoer bracht uitkomst. Gezeten rond ‘de zestien’ wachtten de deelnemers vol spanning op de uitslag. Dit werd door Arjen Miedema vanaf ‘de 11’ met verve gebracht. Bij de WR/F combi werd Feijenoord eerste en Heerenveen verdiend tweede. Bij de E’s was het erg spannend, maar uiteindelijk eindigde Bayern Munchen boven AC Milan. Bij de D’s werd Borussia Dortmund afgetekend winnaar en HSV een goede tweede.

Penaltybokaal
Frans Bode deed de prijsuitreiking en behalve de medailles en vaantjes was er natuurlijk de prijs waar ieder team op gebrand was: de I. Bode-trofee voor de algemeen kampioen. Er was qua puntentotaal maar één team dat hiervoor in aanmerking kwam en met kop en schouders boven de rest uitstak en wel Borussia Dortmund. Uiteindelijk werden er 68 wedstrijden binnen 2,5 uur afgewerkt met bijna 200 kinderen.

Hierna de tweede editie onder de naam ‘TINUS BOOIJ Penaltybokaal’. Omdat de vorige beker inmiddels geen ruimte meer had voor toekomstige winnaars, is een nieuwe beker aangeschaft met daar bovenop de beeltenis van de naamgever. De winnaar van vorig jaar, Quinten Zondervan, kon zijn titel helaas niet verdedigen dus kansen voor de andere finalisten. Als keeper was Kelvin van der Heide bereid gevonden om als schietschijf te functioneren. Anne Bleeker was als scheidsrechter weer aanwezig, evenals Dick v.d. Galiën met als secondant Allard Bosga. Dan heb je nog iemand nodig die de boel aan elkaar praat en ja dan kom je bij Johnny de Groot terecht, die dat weer verdienstelijk deed.

Als opwarmertje was Sjoerd Mier, als erkend penaltykiller, de aangewezen persoon het bal te openen. Als voorbeeld hoe je een goede penalty neemt. Echter, zijn normale koelbloedigheid liet hem vandaag jammer genoeg in de steek. Zenuwachtig vanwege de entourage? De andere finalisten lieten met wisselende resultaten zien, waarom ze de besten waren van hun ploeg. Kelvin kon menig bal uit het net vissen, maar stopte ook de nodige vakkundig. Mislukte ‘Panenka’s’ waren er ook te bewonderen, hopelijk op film vastgelegd. Uiteindelijk bleef er uit elke categorie een select gezelschap over. De lat lag erg hoog, maar er was er maar één die een 100% score haalde en daarmee verdiend de nieuwe winnaar van de TINUS BOOIJ Penaltybokaal is geworden. Zijn naam? Toine Muizer van E3. Gre Booij deed namens de organisatie de uitreiking. Alle finalisten kregen een mooi aandenken en Toine natuurlijk die grote beker erbij. Daar kan hij thuis een jaar mee pronken en misschien volgend jaar prolongeren.

Batterijen
Na deze finale was er een bijeenkomst op het A-veld, waarbij na een toespraak van Johannes Woudstra een indrukwekkende minuut stilte werd gehouden. Velen stonden stil bij het overlijden van Saskia. De aanwezigheid van Gemmie, Gerard en Menno maakte het hele gebeuren nog gedenkwaardiger.

Aansluitend ging het klein-veld-toernooi (KVT) van start. Met wel dertig teams verdeeld over verschillende categorieën had het KVT een sportief verloop. Op zes velden werd ontspannen gevoetbald. Het toernooi begon een klein half uur later in verband met de ingelaste, indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst. Brian zorgde daarna voor de vlotte afwikkeling van het programma. Het was een middag zoals deze qua opzet bedoeld is. Plezier met elkaar en toch ook wel de wil om te winnen. Om zes uur vond de prijsuitreiking plaats, maar de spelers waren toen allang met de derde helft bezig. Grote dank gaat uit naar de scheidsrechters en de organisatie André Visser en René van der Ploeg. Speciaal dient Klaas Abma genoemd te worden. Hij was zaterdagochtend om 8.00 uur al onderweg voor batterijen voor de microfoon en was blij dat de einduitslag van het KVT om 18.00 uur bekendgemaakt kon worden.

Daarna werd er op het terras nog even nagepraat over al hetgene die dag was gebeurd. Wat er nog restte was gepaste stilte en daardoor waren de familiedagen van Zeerobben vroeg afgelopen dit jaar.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda