Sport

Herman Geritz volbrengt Midzomeravondmarathon Diever

Door Jeroen Pietersma
DIEVER - Wat is er leuker dan op het eind van de dag en in de avond een marathon te lopen. In Diever kon het afgelopen zaterdag weer tijdens de Midzomeravond Marathon. Het warme weer is natuurlijk een voordeel maar ook voor vele lopers een zware opgave. Bij temperaturen van 25 graden laten veel lopers dit soort inspanningen aan zich voorbij gaan maar desondanks verschenen er 301 deelnemers aan de start voor afstanden van 10, 20, 30 of 42 kilometer.

De lopers voor de marathon kwamen zelfs uit Noorwegen, Mexico, Duitsland, België en Australië. De verzorging is altijd goed in Diever, de lopers komen niks tekort en dat is fijn met zulke zware omstandigheden! Voordeel is ook dat men 4 ronden van 10 kilometer loopt, na een kleine aanlooproute van 2 kilometer, zodat je geregeld bij de verzorgingsposten langs komt.

Het parcours in Diever is erg mooi. Na het dorp gaat men over de Steenakkerweg, ditmaal helemaal in de volle zon langs de weilanden, daarna kom je op een continu glooiend asfalt-fietspad langs de bosweg naar de verzorgingspost op ongeveer 3,5 kilometer van de ronde. Dan weer over de Groningerweg, eerst onverhard, het laatste stuk verharde klinkerweg (langs een hunebed) weer terug naar het beginpunt van de ronde, waar ook de derde verzorgingspost was gelokaliseerd. Onderweg kom je langs vennetjes, langs een kudde koeien en enkele verdwaalde wandelaars.

Op de hele marathon stond Herman Geritz, de Pearlerunner uit Midlum aan de start. Doel van Herman was van tevoren duidelijk: lopen in een tempo dat in een opbouwschema van een eerste ultraloop past en dat zou betekenen, een eindtijd van rond de 4 uur.
Herman had een metgezel in de persoon van Jaap Sije Bosgraaf uit Kollumerzwaag en samen liepen ze mooi op schema. In het bos liep het lekker en was het zeker niet te warm maar op de open stukken was het flink warm. Elke ronde ging in iets minder dan een uur en hoewel de laatste ronde wat zwaarder was (licht glooiend parcours ging wel in de benen zitten) werd er keurig gefinisht in 3.57.03. Herman werd 20e in het deelnemersveld en daar was hij heel tevreden mee want warm weer is normaliter niet zijn ding. De vele trainingen hebben wel een positieve werking op de conditie gehad.
Melchior Ram uit Harlingen liep de 20 kilometer en had hier 2.09.14 voor nodig. Melchior eindigde hiermee op plaats 71.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda