Heren VVH pakken twee belangrijke punten tegen nummer 1

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag mocht VVH heren 1 aantreden voor alweer de ??n na laatste wedstrijd van het seizoen. In eigen Waddenhal kwam het reeds de week ervoor tot kampioen gekroonde VC Zwolle op bezoek. Dat er voor de Zwollenaren niets meer op het spel stond, maakte dat VVH het gevoel had dat er kansen zouden komen. Dit gevoel bleek terecht.

In de eerste set begon VVH met Jan Schurer en Meindert Paul Kwast als buitenaanvallers, Marnik Agema en Ignarts Bakker als midaanvallers, Paul Lups als spelverdeler, Reinier Kwast als diagonaalaanvaller en Anne Durk Bakker nam door absentie van Niels Wienbelt de rol van libero op zich. Op de bank naast Ab Deurman begonnen Rik Sijtsma en Floris Meijer als reserves. VVH begon de wedstrijd prima. Door een stabiele servepass, wist Paul direct zijn aanvallers goed in stelling te brengen. Zwolle deed echter niet onder voor de Harlingers en kreeg gedurende de set meer grip op het spel en nam de overhand. Doordat VVH op eigen serve te veel fouten maakte, was het VC Zwolle dat weg liep in de stand en de eerste set naar zich toe trok met 20-25.

Rik nam in de tweede set de plek van Jan over op de buitenaanval en VVH ging weer voortvarend van start. Anne Durk speelde in de rol van libero een prima wedstrijd en ook Marnik ging goed met zijn kansen op de midaanval om. Tot 18-18 hielden beide teams elkaar in evenwicht, maar hierna was het Zwolle die een voorsprong nam dankzij aanvalsfouten van VVH. De Skûtsjeboys probeerden nog terug te komen door meer aanvals- en servedruk te leveren, maar de tegenstander hield zijn organisatie op orde en pakte ook deze set (22-25).

Het gevoel dat wat te halen viel vandaag was na het verlies van beide sets nog steeds bij VVH aanwezig en in de derde set moest het dan ook gebeuren. Dat dit niet makkelijk ging worden was duidelijk, want Zwolle nam een voorsprong en hield deze tot boven de twintig punten grens ook vast. Gedurende de set was Jan op de plek van Reinier gekomen en dit bleek een goede set. Mede dankzij zijn sterke driemeter aanval kwam VVH enkele keren goed tot scoren. Zwolle kreeg echter op 22-24 twee setpoints. Eén hiervan werd weggewerkt door een aanval van Rik en dankzij twee aanvalsfouten van Zwolle hierna, was het VVH die een setpoint kreeg. Via een keiharde aanval van Marnik werd deze benut, waarna de hal bijna ontplofte van blijdschap.

De winst van de derde set nam VVH mee in de vierde set, terwijl Zwolle zichtbaar was aangedaan door het setverlies. Zwolle was met name in de pass en aanval slordig en via services van Paul en Rik liep VVH weg in de score. Blokkerend en aanvallend waren de Harlingers er ook goed bij, waardoor de set uiteindelijk zeer eenvoudig met 25-15 werd gewonnen.

Een vijfsetter moest een winnaar brengen in deze wedstrijd. Dat deze set maar tot 15 punten ging, leek VVH niet te beseffen want het ging slordig om met de kansen die ze kregen en bij de wissel van veld stond het al 3-8 voor de bezoekers. Jan kwam binnen de lijnen voor Reinier en Floris kwam op de plek van Paul, maar voor de winst in de wedstrijd kwam VVH veel te kort deze set. Met 6-15 was het Zwolle die hun ongeslagen status in de competitie behield.

Achteraf was er toch vooral tevredenheid bij VVH, want twee punten van de nummer één pakken was toch iets waar vooraf voor getekend zou zijn. Met nog één wedstrijd voor de boeg (12 april om 19.00 uur wederom in eigen Waddenhal) gaat het nog spannend worden voor VVH. NAS staat op de tiende plek slechts drie punten achter VVH en heeft nog twee wedstrijden te gaan.