Sport

Harlinger lopers actief bij Zevenheuvelenloop

Door Jeroen Pietersma
NIJMEGEN - Het afgelopen weekend gingen in totaal 34.140 lopers van start voor de 30e editie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Ook op zaterdagavond liepen duizenden sportievelingen de 5 of 10 km van de Zevenheuvelennacht, volgens velen een ?zeer bijzondere ervaring?. De tijdelijke verlichting, bij elkaar gefietst door veertien wielrenners en mogelijk gemaakt door technisch vernuft van Innolumis, gaf de donkere Meerwijkselaan en bergopwaartse Postweg een sprookjesachtige uitstraling.

Het parcours van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop staat al jaren bekend als het mooiste van Nederland. Het is echter ook het snelste parcours ter wereld. Het wereldrecord bij de mannen is gelopen op de heuvels tussen Nijmegen en Groesbeek in 2010 door Leonard Komon (41.13). Bij de vrouwen heeft Tirunesh Dibaba in 2009 het wereldrecord gelopen (46.28). Het parcours is één ronde van precies 15 kilometer. Het parcours is geheel geasfalteerd en verkeersvrij. Start en finish liggen op de Groesbeekseweg ter hoogte van de Sumatrastraat. Vandaar gaat het verder over de Nijmeegse Baan, Derdebaan, Zevenheuvelenweg, Meerwijkselaan, Postweg, Molenbosweg, Oude Kleefsebaan, Kwakkenbergweg, Postweg, Gelderselaan en Groesbeekseweg. De eerste vijf kilometers zijn verraderlijk door het vals plat. Het middenstuk kent enkele pittige heuvels en voert over de Zevenheuvelenweg, de laatste vier kilometers gaan overwegend vals plat naar beneden.

De jubileumeditie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop heeft de gedroomde winnaars opgeleverd bij zowel de mannen als de vrouwen. Wereldrecordhouder op de 15 km Leonard Komon nam revanche door winnaar van vorig jaar Nicholas Kipkemboi te verslaan in een tijd van 42.14. Wereldrecordhoudster Tirunesh Dibaba liep van begin af aan op kop en was na 48.42 weer terug op de Groesbeekseweg. Regionale toppers Jesper van der Wielen (44.33) en Miranda Boonstra (51.40) waren de snelste Nederlanders.
Hoewel Komon al snel de leiding nam en na 7 km een gat van 20 seconden had geslagen, werd het nog even spannend toen een blaar op zijn voet zijn pas heuvelafwaarts deed vertragen. Kipkemboi naderde tot 5 seconden, maar na de laatste heuvel versnelde de wereldrecordhouder weer en kwam met 18 seconden verschil als eerste over de finish.

Tot anderhalf uur nadat Haile Gebrselassie en burgemeester Hubert Bruls de toppers hadden weggeschoten, waren tienduizenden deelnemers bezig met de start van hun 30e Scholten Awater Zevenheuvelenloop. Aangevuld met de vele enthousiaste supporters zorgden zij voor een zeer geslaagde jubileumeditie, die zonder problemen is verlopen.
Er verschenen ook lopers uit Harlingen aan de start. Wim Manshande liep een netto tijd van 1.26.37, met tussentijden van 28.39 en 57.55 op de 5 en 10 kilometer. Anne Muurling liep een netto tijd van 1.24.55. met tussentijden van 28.13 en 56.52 op de 5 en 10 kilometer. Marga Funk liep een eindtijd van 1.31.38 en met tussentijden van 29.53 en 1.01.35 op de 5 en 10 kilometer. Anita van der Wal liep een eindtijd van 1.31.39 en met tussentijden van 29.53 en 1.01.35 op de 5 en 10 kilometer.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda