Harlingen wint dik verdiend

HARLINGEN - Harlingen moest zondag naar en tegen Dronrijp en dat was een belangrijke wedstrijd. Want als Dronrijp wist te winnen dan gingen ze Harlingen voorbij en dan kom je wel diep in de gevarenzone, daar word je niet blij van.

Harlingen miste Klaas Kuiken, Rick Siemonsma had een toertocht op ijs in de benen en ook Norbert was er niet bij. Maar Robin Wagenaar was weer terug als keeper, met dank aan Hessel Zuiderhof die hem goed heeft vervangen. Justin Attema en Frank Coockson stonden in de basis en deden dat goed.

Dronrijp probeerde het vooral met lange halen en gauw thuus, daar ging Harlingen verdedigend goed mee om. En Harlingen startte goed en speelde vanaf het begin een goeie wedstrijd en zette Dronrijp onder druk. Een Jorge Pirez was bijvoorbeeld levensgevaarlijk en kreeg weer veel vrije trappen mee. Na 8 minuten tikte Jorge Pirez de bal op Jorik Erents, die knalde eerst tegen de Dronrijper defensie aan maar de rebound kwam weer voor z’n voeten en dit keer was het raak 0-1. Jammer was dat het niet rechtstreeks op de radio was omdat de verslaggever nog een gehaktbal van een kilo opvrete moest.

In de 16e minuut kwam Barry Hamstra terug uit het strafschopgebied kreeg de bal, draaide zich vrij en schoot vanaf rechts in de korte hoek 0-2. Dronrijp was eigenlijk alleen gevaarlijk bij de dode momenten omdat ze nogal wat lengte in de ploeg hebben. Twee keer was de kopbal echter slecht gericht en vlogen de ballen over de lat. En twee keer leek Dronrijp door het centrum door te breken maar beide keren voorkwam de goed oplettende Matheusz Ype met een sliding erger.

Na 25 minuten verdedigde Dronrijp slecht uit, kreeg Jorik Erents de bal en maakte hij beheerst 0-3, wat een weelde. Opa Johan die in Branbant in ‘e kroeg zat gaf meteen een rondje, er zaten trouwens maar drie man an ‘e bar. Het ging poerbest met Harlingen en toen Ralf van Hurck 6 minuten voor de rust behendig door de defensie wilde zeilen werd hij neergelegd en dat betekende een strafschop, die beheerst werd ingetikt door Barry Hamstra. Ik had um zelf oek wel maakt, was Ralf zijn commentaar.

Ook in de 2e helft bleef Harlingen goed voetballen en hielden ze het Dronrijp van trainer Febo Roosenburg goed onder druk. Stukken beter dan in de thuiswedstrijd die ze met 2-5 verloren. Toen ze als kranten voetbalden. Dat was nu stukken beter en ze gingen door. Barry Hamstra draaide zich ergens op het middenveld vrij, hij was sneller als de rest, omspeelde de keeper en tikte 0-5 binnen. Na dit doelpunt werden ze bij Harlingen wat nonchalant en dat moeten ze dus niet doen want dat levert ellende op, zo ook nu.

In de 61e minuut wist Wessel Kingma te profiteren en maakte 1-5. Negen minuten later werd een tegenstander buiten het strafschopgebied van Harlingen neergelegd, hij viel wel net over de lijn. De scheidsrechter gaf echter een penalty en die werd keurig benut door Wessel Kingma 2-5. Justin Attema werd gewisseld en Johan de Jong kwam er in en dat was een tijdje geleden dat Johan in het eerste speelde. Hij is nog steeds erg balvast en technisch bekwaam en kan na wat training een aanwinst worden voor Harlingen 1.

Dronrijp kreeg kansen waar ze niets mee deden maar ook Harlingen kreeg er nog een stuk of vier. Frank Coockson werd gewisseld en Loya Ghandi kwam er voor in. En in de 85e minuut gaf Jorik Erents een mooie pass op Loya en met de punt van zijn schoen wist hij te scoren en stond er een forse 2-6 stand op het scorebord. Van pure vreugde liep Loya nog een kilometer of drie juichend rond maar dat was hem van harte gegund. Die stand daar bleef het bij en Harlingen heeft laten zien dat ze wel degelijk kunnen voetballen en zeker hoger behoren te staan in de 3e klasse.

Het was in ieder geval een mooie opsteker voor volgende week als, op het Balkland, de derby Harlingen tegen Franeker wordt gespeeld. We rekene op een mooi zootsje publiek want daar hewwe die Franekers een hekel an.