Harlingen komt in de gevarenzone

HARLINGEN - Het leek er op dat Harlingen wel eens goed partij kon geven tegen het ongeslagen DTD. Dat gevoel kwam omdat er toch weer een paar spelers terug waren die je in dergelijke wedstrijden nodig hebt. Zelfs Freek T?pfer zat na lange afwezigheid weer op de bank. Kees Knier was ziek en kon dus niet spelen.

Vanaf het begin ging DTD in de aanval en binnen een minuut werd het Harlinger doel al op een haar gemist. En DTD sneed door de Harlinger defensie of stonden ze er niet. En de tiende minuut gingen ze er op rechts door en dat met twee vingers in de neus, de voorzet kwam en werd droog ingetikt door Pieter Hansma, 0-1. Nog geen minuut later kwam het gevaar over links en dit keer kon Thys de Jong simpel scoren, 0-2.

Ondanks die tegenslag ging Harlingen wat beter spelen en kwam soms ook goed naar voren. Een zo’n aanval leverde een corner op en die werd afgeslagen maar de beste verdediger van deze middag, Robbin Regtop, stond op de juiste plaats en maakte 1-2. De hoop kwam terug in de harten van de rood-witsupporters. Harlingen drukte ook en zette goeie aanvallen op, een mooi schot van Ralf van Hurck vloog net over en een hobbelbal van Barrie Hamstra kwam in de handen van de goed keepende Hottinga. Maar als Harlingen in de aanval ging en DTD wist dat te onderbreken, dan vlogen ze er als hazewienhonnen deur. En in de 38e minuut was daar weer zo’n uitval en kwam Steffen Hansma alleen voor keeper Wagenaar te staan en ja dan weet die man wel wat hij moet doen; 1-3.
Een compliment voor Harlingen dat ze door bleven knokken en daar ligt het meestal ook niet aan. Ralf van Hurck zette Barrie Hamstra in een kansrijke positie en zijn schot werd weer eens gestopt door keeper Hottinga. Die laatste minuten in de eerste helft was Harlingen zeker niet de mindere van de koploper. En toen in blessuretijd Jorge Pirez de ruimte in werd gestuurd rondde hij die kans subtiel af; 2-3.

Zou het in de tweede helft dan toch gebeuren, en zou misschien Freek Töpfer binnen de lijnen komen? Dat gebeurde niet en een grote domper was dat na vier minuten in de tweede helft DTD weer de defensie dolde en Steffen Hansma de kans kreeg om 2-4 te maken. Drie minuten later werd Thys de Jong in het penaltygebied gevloerd en kreeg DTD en strafschop, die werd natuurlijk keurig benut door Steffen Hansma; 2-5. Nu werd dan toch eindelijk Freek Töpfer ingezet voor Norbert Helik maar dat was toch wel wat aan de late kant. Het is toch vreemd als je zo’n jongen meeneemt en dan niet direct inzet, maar ja, de trainer zal daar zijn reden wel voor hebben.

Ook Franklin Lee moest er uit, hij was geblesseerd en werd vervangen door Kenneth Dijkstra. En weer ging Harlingen er voor en ze leken er nog in te geloven. Helemaal toen Freek Töpfer in de 64e minuut uit een mooie pass van Rick Siemonsma er ook nog 3-5 van maakte. Helaas viel Pirez ook nog uit na een redelijk forse charge. Justin Attema kwam er voor hem in. Harlingen bleef wel drukken maar DTD bleef loeren op een uitval, waar ze ook sterk in waren. Klaas Kuiken gaf een steekpassje op Barrie Hamstra maar weer werd zijn schot gestopt door keeper Hottinga. Ja en dan na 76 minuten kwam DTD weer over rechts door en tikte Jeroen Jorritsma 3-6 binnen. Het was natuurlijk gebeurd, helemaal toen Thys de Jong er ook nog eens 3-7 van maakte. Het is duidelijk te zien dat Harlingen achterin en zeker op de flanken de nodige snelheid en opbouw mist, maar de jongens zijn ook nog jong en moeten nog leren. Daarom had een snelle verdediger als Sjouke Bootsma nu niet misstaan naast Regtop, hij had het de aanvallers wat moeilijker kunnen maken, hij liep nu kilometers op het middenveld. Misschien toch eens in de lagere elftallen kijken of daar nog wat loopt, wie weet. Zondag uit naar Lemmer en het zou fijn zijn als vv Harlingen daar wat punten kan halen, anders wordt het helemaal billenknijpen.