Sport

Friese en Oostfriese badcultuur

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Peter Karstkarel geeft aanstaande donderdag (6 februari) in het Hannemahuis een lezing over het interessante verschil tussen de badcultuur in het Nederlandse en het Duitse waddengebied. De lezing in de Gehoorzaal begint om 20.00 uur en de entree is vijf euro (inclusief koffie en thee). Aanmelden via 0517-413658.

In Duitsland heeft men stranden langs de dijk en men vindt er een aantal bloeiende badplaatsen op het vaste land. Op de Nederlandse wadden ligt de toeristische focus bijna volledig op de eilanden. Hoe is dat verschil te verklaren? Waarom floreert het toerisme langs de Duitse dijken terwijl de waddendijk er in Nederland streng en verlaten bij ligt? Op deze vragen gaat Peter Karstkarel in. Hij vertelt het succesverhaal van het toerisme aan de Duitse waddenkust.

Peter Karstkarel bestudeerde de badcultuur in het Duitse waddengebied en op de Duitse eilanden, en verbaasde zich erover waarom er wel een Oostfriese badcultuur bestaat en geen badcultuur aan onze Friese kust. Weliswaar kende de Friese kust ooit zestien zeebaden. Sommige daarvan hadden karakteristieke badpaviljoens, zoals Hindeloopen. Deze zeebaden waren echter weinig succesvol. In zijn lezing vertoont Karstkarel afbeeldingen van de vroegere en huidige badcultuur aan Oostfriese kust en aan de Zuiderzee/IJsselmeerkust.

Peter Karstkarel (Sneek, 1945) schrijft over architectuur, beeldende kunst en literatuur. Hij schrijft voor de Leeuwarder Courant en Friesland Post en heeft talloze publicaties op zijn naam staan.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda