Sport

Eddy Brouwer volbrengt Amsterdam Marathon

Door Jeroen Pietersma
AMSTERDAM - Eddy Brouwer uit Midlum maakte afgelopen zondag zijn debuut op de 39e TCS Marathon van Amsterdam. Het initiatief tot de huidige Amsterdam Marathon werd in 1974 genomen door AV?23.

Deze club kwam al snel tot de conclusie dat bij het organiseren van een dergelijk evenement hulp van andere clubs noodzakelijk was. AV’23 vond die steun bij Blauw Wit, Sagitta, ADA, ATOS en Startbaan. Op 3 mei 1975 werd de eerste marathon van Amsterdam in zijn huidige vorm gehouden. Start en finish lagen in het Olympisch stadion. De huidige marathon wordt georganiseerd door Stichting Sportevenementen Le Champion. Deze organisatie organiseert ook onder andere de Dam tot Dam Loop, PWN Egmond Halve Marathon, Groet uit Schoorl Run en Runners World Zandvoort Circuit Run.

Het parcours van de Amsterdam Marathon staat bekend om het vlakke, snelle en historische karakter. Start en finish zijn traditioneel weer in het Olympisch Stadion. Dit laat elk jaar weer een onvergetelijke indruk achter, met dank aan de aanwezigheid van de supporters op de ere- en marathontribune. De route zit vol hoogtepunten, je passeert het wereldberoemde Rijksmuseum op het Museumplein, je komt langs het Tropenmuseum en het Amstel hotel.
Vanaf de Amstelveense weg kom je de eerst keer door het mooie Vondelpark en de tweede keer vanaf de zijde van het Leidseplein. Het 48 hectare grote park vol bomen, vijvers, wandelpaden en speelweiden is geliefd bij elke Amsterdammer. Het parcours van de Marathon volgt een deel van het traject langs de Amstel, langs statige herenhuizen en enige molens. Dit landelijke traject biedt fraaie uitzichten en geeft een indruk van de enorme bedrijvigheid die dagelijks op de Amstel heerst.

Mooi was dat de lopers nu door het hart van het Rijksmuseum konden lopen, de beroemde Passage die Amsterdam-Centrum en Amsterdam-Zuid met elkaar verbindt. Het is voor elke hardloper een droom om voor de keer zijn eerste marathon te lopen en Eddy had zich gedegen voorbereid met allerlei marathonschema’s. Onderweg liet hij de volgende tussentijden noteren. De eerste 5 kilometer in 29.50, 10 kilometer in 59.27, 20 kilometer in 1.59.43, 30 kilometer in 3.01.28, 35 kilometer in 3.38.18 en de eindtijd werd 4.30.06. Een keurig resultaat voor de Midlummer die met recht op zijn facebookpagina liet plaatsen ‘van kettingroker tot marathonloper’.

|Doorsturen

BuienradarAgenda