Doelpuntrijk duel Zeerobben in eerste helft beslist

LEEUWARDEN - In een voor de neutrale toeschouwer en supporter van Leeuwarder Zwaluwen aantrekkelijke wedstrijd pakte de thuisclub terecht de drie punten. De Harlingers gingen met de smoor in huiswaarts. Eigen schuld, zou je dan verwachten. Maar ook dat is niet helemaal in overeenstemming met de wedstrijd. Tactische wijzigingen (kort voor de wedstrijd moest de achterhoede omgegooid worden wegens ziekmelding van Mitchel Laros) en praktische details (geen aan het veld aangepast schoeisel) waren mede beslissend. Er is niemand van Zeerobben die niet z?n stinkende best heeft gedaan, maar ongelukkige uitglijpartijen waren de inleiding tot de, naar later zou blijken, onoverbrugbare 4?1 achterstand met de rust. De verdediging stond op cruciale fases in de eerste helft niet goed.

In de beginfase het gebruikelijke aftasten van de tegenstander. Over en weer ontstonden er mogelijkheden. De vleugelspelers van de Leeuwarders, Gilian Dijkstra en Anne Kromhout, waren feller en doortastender en kwamen regelmatig gevaarlijk door. Bij een crosspass van Thomas Helfferich naar Dijkstra gleed Reinier van der Stap weg en kreeg de rechtsbuiten vrije doorgang. Zijn voorzet was op maat en ‘de man’ van de eerste helft, Mark Kleefstra scoorde beheerst de 1 – 0 in de 13 e minuut. Drie minuten later was slecht dekken op Hung Pham er de oorzaak van dat de betreffende speler de 2–0 maakte door een goed geplaatst schot.

Hierna namen de Sweltsjes gas terug en kwamen er mogelijkheden voor de gasten. De goed spelende Patrick Amels probeerde door het hart van de verdediging een bres te slaan, echter hij werd onreglementair gestuit. Patrick nam zelf de vrije trap. Via de lat kwam de bal voor de voeten van Albert Beuker en diens pegel verdween in het dak van het doel, na 21 minuten 2–1. Alles lag weer open. Een vrije trap van Dylan Drent had de gelijkmaker kunnen opleveren, maar de defensie en de keeper brachten redding. Al een aantal keren was de linkerspits van Leeuwarder Zwaluwen gevaarlijk doorgekomen, maar de op dat moment verdiende treffer bleef nog uit. Uit een mooi aangesneden vrije trap van Sjorick Bootsma, vlak voor rust, torende Mark Kleefstra boven iedereen uit en kopte de 3–1 binnen. Nog geen twee minuten later gleed Chekina Nzoko weg en zorgde aanvoerder Mark Kleefstra  met zijn derde treffer voor de bijna onoverbrugbare 4–1 achterstand op het scorebord.

Met wat aanpassingen in de opstelling zorgde Inne Schotanus er indirect alsnog voor dat de spanning in de wedstrijd terugkwam. Hij posteerde Reinier weer op rechts en linkspoot Pim Bleichrodt aan de andere kant. Dit ging ten koste van de onfortuinlijk spelende Chekina Nzoko. Dylan Drent kwam over rechts gevaarlijk door, maar zijn voorzet werd nog goed verwerkt door routinier Jansma. Patrick Amels kopte net naast. Maar in de vijfde  minuut werd de druk op de achterhoede te groot en na een subtiel passje van Frank ten Hoeve kwam David van der Pol alleen voor de keeper Skarey. Hij deed wat van een spits verwacht mag worden; 4–2  en de spanning was terug.

Juist in deze fase, waarin je verwacht dat Zeerobben het gat nog kleiner zou maken, kregen de blauwhemden een aantal mogelijkheden om de stand in hun voordeel te wijzigen. Met corners en hervattingen kwamen de hoofdstedelingen gevaarlijk dicht bij de uitbreiding van de score. Met name Mark Kleefstra werd met hoge ballen gezocht, maar in tegenstelling tot de eerste helft had Jordy Torenbeek nu wel zicht op bal en hij gaf de spits geen gelegenheid. Hierdoor bleef Zeerobben in de wedstrijd. En halverwege de tweede helft kwam de aansluitingstreffer. Patrick Amels over de hele naar Dylan Drent en diens afgemeten voorzet bereikte Frank ten Hoeve. Met een geplaatste kopbal maakte hij de 4–3.

Hierna werd het spel wat ruwer en onvriendelijker. Het ging immers om de punten. Zowel Willem Faasse, aangeslagen en gewisseld voor René Markus, als David van der Pol werden het slachtoffer van een ‘elleboogje’. Beiden kwamen gehavend met een blauw oog in Harlingen aan. Maar je kunt het de scheidsrechter natuurlijk niet kwalijk nemen, dat hij het niet heeft geconstateerd of niet op juiste wijze heeft ingeschat. Het leverde beide gedupeerden wel nog een gele kaart op vanwege aanmerkingen op de leiding - wie neemt het ze kwalijk?

Ondanks verwoede pogingen om de gelijkmaker te forceren, viel de beslissende goal in de 45e minuut aan de andere kant. Bij een vrije trap koos Sjorick Bootsma  voor een onverwachte variant. Waar iedereen, inclusief keeper Theo Nota, een voorzet verwachtte, schoot de back rechtstreeks op het doel. Verrast moest ook Nota het antwoord op deze schuiver schuldig blijven. Met nog vijf minuten blessuretijd was de wedstrijd gespeeld; 5–3 in plaats van de verwachte 4–4. Zeerobben probeerde het nog wel, maar het bleef bij een inzet van Dylan Drent in de slotminuut. Hij teisterde de lat.

Op basis van met name het spel in de eerste helft, mag je spreken van een verdiende overwinning voor Leeuwarder Zwaluwen. Misschien had Zeerobben met wat geluk een puntje mee kunnen nemen. De ervaring van een topper in de tweede klasse en de routine waren voor de thuisclub van doorslaggevende waarde. Een zwak excuus misschien, maar de jonge ploeg van Schotanus moet eerst nog wat droger achter de oren worden, om ook in dit soort wedstrijden de punten veilig te stellen. Wanneer een aantal jonge spelers, op basis van hun ongetwijfeld aanwezige kwaliteiten, het gewenste niveau haalt, zal de wereld er weer heel anders uitzien. Maar voorlopig heeft trainer Mark Bosma van de Zwaluwen het gelijk aan zijn zijde en hebben zij weer aansluiting met de top, terwijl Zeerobben zich tevreden moet stellen als koploper van  staartgroep.

Opstelling: Theo Nota, Dylan Drent, Chekina Nkozo (45’ Pim Bleichrodt), Jordy Torenbeek, Rienier van der Stap, Albert Beuker, Willem Faasse ( 73’René Markus), Ane Schaap, David van der Pol, Frank ten Hoeve, Patrick Amels.