Dames 1 VVH winnen spannende wedstrijd van Makkum

HARLINGEN - Zaterdag 12 oktober beginnen de dames 1 van VVH met frisse moed, veel enthousiasme en nog meer gedrevenheid aan de wedstrijd tegen Makkum Dames 1 in Harlingen. De dames van VVH stonden voorafgaand aan de wedstrijd op de vijfde plaats en de dames van Makkum derde dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden zoals coach Folkert van der Veer het noemde: ??VVH Dames 1 kan vandaag zaken doen.? In de basis begonnen Froukje Sinnema en Mirna de Bruin-Hibma op de buiten, mid-aanval Annie Leijenaar en Nienke Marije Schaaf, Spelverdeler Ute Hahn en op de diagonaal Liset Roosma. Op de bank namen plaats Anneke de Jong, Tine Richt van der Weide en Jorien Hibma , die gelukkig op tijd weer beter waren om aan de wedstrijd mee te doen.

De eerste set beginnen de dames op voorsprong door een strakke en harde opslag van Nienke-Marije staan de dames al snel 6-3 voor. VVH kan de voorsprong goed vasthouden. Door een stabiele verdediging, goede set-ups en een goede aanval komen de dames uiteindelijk op een 11-9 voorsprong. Makkum laat het hier echter niet bij zitten en door een aantal harde serveballen komen ze op gelijke staand, 11-11. VVH coach Folkert vraag een time-out aan en de dames van VVH moeten even een tandje bijzetten. Nienke-Marije laat dit zich geen tweede keer zeggen en de eerste bal na de time-out slaat ze hard door het midden in het veld van Makkum. Deze start doet de dames goed, een mooi blok van Mirna, een strakke aanval van Liset en een linkshandige aanval van Froukje zorgen voor een kleine voorsprong van 21-20. Makkum vraagt een time-out aan, echter dit mag niet meer baten, de dames van VVH ruiken de overwinning en gaan ervoor. Het laatste winnende punt wordt prachtig aangevallen door Nienke-Marije VVH heeft de eerste set in de pocket, eindstand 25-21.

De tweede set blijft de opstelling gelijk. Het eerste punt van deze set is voor VVH door een mooie drie meter-aanval van Mirna, maar Makkum vecht zicht zich terug in de wedstrijd en laat het er niet bij zitten. Aan beide kanten is het spel slordig, dit maakt dat de punten over en weer gaan. Makkum vraagt uiteindelijke een time-out aan bij 13-12 achterstand. Na deze time-out staan beide teams op scherp. VVH scoort een aantal mooie punten, Froukje heeft een goede serve, Nienke-Marije staat haar mannetje wat betreft het blok en Annie maakt handig gebruik van het gat in het midden bij Makkum, de stand is 17-15. Makkum krijgt nu de smaak te pakken en profiteert gretig van de fouten in de opslag bij VVH en scoort zelf ook punten, stand 19-19. VVH vraagt een time-out, de dames van VVH moeten zorgvuldiger en makkelijker gaan spelen. De teams zijn echter aan elkaar gewaagd en de stand loopt lange tijd gelijk op. Helaas heeft Makkum de langste adem en zij winnen deze set met 25-27.

De derde set begint met veel opslagfouten aan beide kanten, de stand loopt rustig door al snel is het 4-4. VVH begint echter achter de feiten aan de lopen, door een aantal goede verdedigende acties van Makkum en door fouten van VVH pakt Makkum haar voorsprong en lopen zij uit naar en 8-10, VVH vraag een time-out aan. Na de time-out gaan de dames voor de side-out. Het spel blijft aan beide kanten rommelig en komt in eerste instantie niet uit de verf, de stand loopt gelijk op; 14-14. Echter na lange tijd gelijk oplopende stand knalt Makkum door, ze lopen uit door het rommelige spel van VVH en door mooie punten die ze zelf scoren, stand 14-19. Gelukkig voor VVH duurt dit niet lang en weten de dames het spel te hervatten, ze ploeteren zich door de lange rally’s heen en komen terug op een stand van 18-19. Daarna gaan de punten wederom heen en weer, Mirna zet sterk blok en scoort, Liset scoort met haar opslag maar ook Makkum heeft een aantal mooie aanvallen, de stand loopt door tot 29-29. Het komt er nu op aan! De spanning stijgt en het is Makkum dat aan het langste eind trekt, eindstand 30-32.

In de vierde set komt Jorien erin voor Annie en Ute wordt gewisseld voor Anneke. Deze dames genieten een vliegende start. Een mooie aanval van Jorien en een opslagserie van Anneke zorgen er onder andere voor de VVH op een voorsprong komt van 9-6. De dames van Makkum lijken nog wat moe te zijn van de lange vierde set en kunnen moeilijk in het spel komen. Bij VVH loopt het daarentegen prima, mooie aanval, goede verdelging en een goed blok, de dames lopen uit naar 13-7. VVH zet door, ze moeten deze set ook winnen om in de wedstrijd te blijven, 21-17. Folkert vraagt een time-out aan, nog even de koppies op scherp zetten om deze set te winnen. De dames laten de winst gelukkig niet meer los en winnen de vierde set, eindstand 25-18 en zo is het 2-2.

Set vijf, de beslissende set. De opstelling bij VVH is ongewijzigd, Mirna en Froukje blijven op de buitenaanval, Nienke-Marije en Jorien op de mid, Anneke op de spelverdeling en Liset op de diagonaal. Helaas beginnen de dames niet sterk en door onder andere een foute opslag komen de dames achter met 1-3. Gelukkig kunnen ze het tij keren en nemen ze het heft in handen en door drie mooie aanvallen van Nienke-Marij, Mirna en Jorien komen de dames terug. Maar Makkum blijft ook vechten, de stand is 5-8 en er wordt gewisseld van veld. De wissel blijkt voor VVH goed uit te pakken. Een mooi blok, een goede aanval en een slimme bal van Anneke in het gat van de verdediging van Makkum brengen de dames terug naar 8-8. Dit smaakt naar meer en de dames willen de winst. Beide partijen ploeteren en vechten zich door de rally’s. VVH heeft echter de smaak te pakken en aan de kant van Makkum is de organisatie in de spel weg, VVH profiteert hiervan en wint deze laatste set met 15-10.

De dames kunnen dus terugkijken op een spannende maar goede wedstrijd met een mooie 3-2 overwinning als beloning voor het harde werken.