Sport

Biljartvereniging Harlingen 7 naar gewest-finale

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Het afgelopen weekend werd op de locatie De Noordeling op Edisonstraat 29 van Biljartvereniging Harlingen de regiofinale gehouden. Een regiofinale wordt gespeeld door drie teams. E?n team gaat door naar de finale van het gewest om daar te proberen een plaats te krijgen voor het spelen van het Nederlandse kampioenschap.

Zaterdagmorgen om 10 uur begonnen de wedstrijden en het team van Harlingen bestaande uit Henk Schikker, Bart v.d. Zee en Rob de Boer was klaar voor de strijd. Om de regiofinale te spelen moet je als team een hele winter spelen en dan heb je als team na een slechte wedstrijd de kans toch de finale halen. Bij een regiofinale heb je als team maar een dag en dan moet het gebeuren. Dat brengt dus een heel andere spanning bij de spelers want je kunt je als team geen fouten permitteren.

De andere teams waar Harlingen tegen moest spelen waren De Jordaan uit Nieuw Amsterdam en De Koetsier uit Hoogeveen. Het is niet zo dat je eerst tegen bv De Koetsier speelt en dan tegen het andere team. Henk Schikker speelde bijvoorbeeld eerst tegen een speler van De Koetsierterwijl Bart v.d. Zee tegen een speler van De Jordaan speelde. Dit wordt gedaan om een heel simpele reden: niemand weet ruim van tevoren wie de winnaar is van deze dag.

Henk Schikker begon tegen van speler van de De Koetsier en dat was Henk Mos. Ze moesten allebei vijftig caramboles maken en het was een spannende wedstrijd maar niet een mooie want ze hadden 39 beurten nodig om tot een gelijkspel te komen. Er was niets aan de hand want het eerste punt was binnen.
Bart v.d. Zee moest tegen Henk Lucken spelen en Bart speelde een goede wedstrijd want hij won in dertig beurten zijn 44 caramboles bij elkaar. Dus het team had al drie punten binnen. Rob de Boer moest tegen Richard Pool en hij deed dat heel goed want hij had maar 22 beurten nodig om zijn 41 caramboles te halen. Dat waren vijf punten tegen één punt en dus een gewonnen wedstrijd.

Tegen De Jordaan ging het iets moeilijker want Henk speelde weer een gelijkspel tegen Jeroen Veenstra. Bart v.d. Zee Had het moeilijk want zijn tegenstander hoefde maar 22 caramboles te maken. Bart speelt meestal zacht en dan blijft er vaak iets voor de tegenstander liggen. Hij verloor dan ook deze wedstrijd. Dat was natuurlijk een tegenslag want na twee wedstrijden was er maar 1 punt binnen gehaald. Nu was het afhankelijk van Rob de Boer om zekerheid te krijgen om als winnaar uit de bus te komen. Dat was een moeilijke opgave want zijn vrouwelijke tegenstander hoefde maar twintig caramboles te maken. Als je dan zelf 41 caramboles moet maken is het niet gemakkelijk om te winnen want als zij één carambole maakt moet jij al minstens twee maken om nog een kans te maken op winst. Daarom is het knap dat Rob ondanks zij slechte spel toch in 41 beurten een gelijkspel wist te realiseren. Het team verloor deze wedstrijd jammer genoeg met 4 tegen 2.
Nu was het belangrijk wat de andere teams onderling hadden gespeeld. Gelukkig voor Harlingen won De Koetsier van de De Jordaan met 4 tegen 2. Hierdoor hadden alle teams twee wedstrijdpunten en gaven de speelpunten de doorslag. Hierdoor eindigde Harlingen 7 als eerste met 7 tegen 5. De Jordaan werd tweede met 6 tegen 6 en De Koetsier werd derde.

Het Harlinger team moet nu naar Daalderveen om te proberen zich te plaatsen voor de strijd om het Nederlandse kampioenschap. Harlingen 7 was niet het enige team dat een regiofinale speelde. Harlingen 4 en Harlingen 8 bleven steken op de tweede plaats. Harlingen 4, bestaande uit Harry v.d. Heide, Andre IJdema en Theun de Bruin, had eigenlijk verwacht dat ze verder kwamen maar het is een spel dat niet altijd verloopt zoals je van tevoren denkt. Ze verloren hun twee wedstrijden met 4 tegen 2. Harlingen 8 werd helaas ook tweede, ondanks de 6 tegen 0 winst tegen BCM 79. De club uit Steenwijk deed het iets beter. Rein v.d. Meer, Douwe Broersma en Hans Melchers waren wel heel dicht bij maar Steenwijk was net iets te sterk. Biljartvereniging Harlingen heeft nog een kans om een team naar de finale van het gewest te sturen want op 26 mei speelt het driebanden-team groot om een plaats in de finale van het gewest.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda