Sport

Bertijn Brijder wint Profiltijd in een nieuw parkoersrecord

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De meeste renners die afgelopen woensdagavond aan de start stonden van de eerste tijdrit over twee ronden Kop Afsluitdijk-Kornwerderzand (19,2 km) hadden in de loop van de dag argwanend de buienradar in de gaten gehouden. De dreigende onweersbuien trokken echter later op de dag weg, zodat gelukkig onder vrij gunstige omstandigheden na de winderige proloog van vorige week de tijdrit afgelegd kon worden.

De temperatuur lag net boven de 20 graden en er woei een zwak noordoostenwindje. Uiteindelijk zou er dan ook een parkoersrecord gereden worden en verbeterden vele sporters hun p.r. op deze afstand. Helaas werd de wedstrijd overschaduwd door een ongeval. Lieuwe Wesselius, die na een snelle eerste ronde (14.27) op weg leek te zijn naar een prima eindtijd, kwam in een van de laatste bochten ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hopelijk is hij bij de eerstvolgende tijdritten van de sportmastersafdeling van zwemvereniging de Vikings in september voldoende hersteld en gemotiveerd om weer mee te doen.

Na één ronde bleken de kaarten al geschud. Bertijn Brijder lag toen al 14 seconden voor op Martin Swart en 24 seconden op Walter Falkena. Uiteindelijk finishte hij met een gemiddelde van bijna 43 km in de nieuwe recordtijd van 26.51. Martin Swart reed nog wel een snelle tweede ronde, maar bleef op 9 tellen hangen. De winnaar van de proloog, Walter Falkena, moest nu genoegen nemen met de derde plaats. Elmer Bijma werd keurig vierde, gevolgd door Waling Smedinga en Dirk-Jan van Miltenburg. Geke Venema was de enige en daardoor ook de eerste dame, maar haar tijd van 30.32 bewees weer eens de klasse van de Easterlittense. Uit het feit dat iedereen onder de 33 minuten bleef, wat nog nooit eerder in de bijna 60 vorige tijdritten gebeurd is, bleek de kwaliteit van het deelnemersveld.?De wedstrijdleiding was weer in kundige handen van Dirk van Zon, daarbij geassisteerd door Ellen Attema en Rick Vlieger.

Uitslag 1e tijdrit Profiltijdritcompetitie 2013
Bertijn Brijder 26.51
Martin Swart 27.00
Walter Falkena 27.27
Elmar Bijma 29.04
Waling Smedinga 29.21
Dirk-Jan van Miltenburg 29.28
Sicco Jellema 29.31
Michel Jorna 29.48
Wiecher Visser 30.25
Geke Venema 30.32
Nico Beuker 30.32
Radboud Mensonides 31.04
Raimond de Lange 31.42
Albert van der Ven 32.29
Jacob Tichelaar 32.38
Jelle Haan 32.40

De beide laatste tijdritten over dezelfde afstand vinden op woensdagavond 4 en 11 september plaats. De start is dan om 19.00 uur. Inschrijving is tot een kwartier voor de start mogelijk. Het inschrijfgeld (5 euro p.p.) komt geheel ten goede van het Prinses Beatrix Spierfonds. Initiator Jelle Haan kon meedelen dat de bijdragen uit de wedstrijden van de sportmastersafdeling van zwemvereniging de Vikings ondertussen inmiddels meer dan 1000 euro hebben opgeleverd. Dankzij Holland International Reisbureau Harlingen ontvangt iedere deelnemer een medaille en zijn er bekers voor de drie besten. Locatie: parkeerplaats aan Waddenzeedijk, ± 1 km voor Kornwerderzand.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda