Sport

Afzien maar genieten bij eerste Vuurtorenloop Vlieland

Door Jeroen Pietersma
VLIELAND - Afgelopen zondag was de eerste editie van de Vuurtorenloop op Vlieland, een wandel- en hardloopfestijn waar velen met spanning naar hadden uitgekeken. Men had er veel aan gedaan om er een mooi evenement van te maken. Ten eerste een uniek parcours over 5 of 10 Engelse zeemijlen waar de lopers een loodzware kluif aan zouden hebben.

Men moest een stuk over het strand lopen, de twee na hoogste duin van Nederland, de 45 meter hoge Vuurboetsduin beklimmen (bij de langste afstand twee keer zelfs) en daarna door het altijd glooiende duingebied op Vlieland. De sporthal Flidunen was een prima onderkomen voor de sporters en hier rondom was het gezellig met muziek van een dweilorkest en een origineel start- en finishgebied met vuurtoren en al. Men had oud schaatser Jochem Uytenhage als starter en Jan Kooistra van SV Friesland en Jan van Vlieland als speakers.

Ondanks een zwaar bewolkte hemel was het prima loopweer en was de voorspelde windkracht 5 niet uitgekomen. Om 12.30 uur werden de deelnemers aan de langste afstand weggeschoten waaronder Wim Manshande en Sytse Jansma uit Harlingen en Herman Geritz uit Midlum. Na ongeveer anderhalve kilometer bos- en duinparcours moest men het strand op voor iets meer dan een kilometer en dat viel niet mee want het was mul zand waar je geheel in weg zakte. Hierna twee kilometer over de Havenweg naar het dorp, even langs de Waddenzee en dan voor de eerste keer de Vuurboetsduin op. Een zeer pittige klim die vanwege zijn hoge stijgingspercentage behoorlijk in de benen sloeg. Hierna weer een steile afdaling waarna men via een bospad naar het mooie duingebied midden op het eiland moest met veel mooie glooiende paden. Na enkele kilometers had men het even wat gemakkelijker op de geasfalteerde Postweg alvorens voor het dorp weer de Vuurboetsduin beklommen moest worden, alleen nu echt steil omhoog. Hierna had men het zwaarste wel gehad en ging het door het bos terug naar de finish waar men er dan 18.3 kilometer op had zitten.
Herman werd 5e bij de 50 plussers in een tijd van 1.23, Wim werd hier 17e in 1.48.55, Sytse werd 10e bij de mannen senioren in een tijd van 1.32.46.
Alle lopers hadden genoten van deze schitterende nieuwe loop die 266 hardlopers trok en enkele honderden wandelaars. Een succes dus voor de organisatie die trots mag zijn op dit nieuwe loopevenement.

|Doorsturen

BuienradarAgenda