Sport

68ste HT ZEILRACE WEDEROM SUCCES

Door JosMeinen
Harlingen - De havens van Harlingen liggen 25 mei 's-middags vol met schepen die aan de 68ste HT-Zeil Race, georganiseerd door de Harlinger Watersport Vereniging, op 26 en 27 mei deelnemen. Zo'n 135 schepen hebben ingetekend voor dit klasse A-evenement.

Op de eerste wedstrijddag staat er bij de start om 10:00 uur in het Kimstergat maar weinig wind. De weerberichten voorspellen dat er in de loop van de dag meer wind zal komen en dat het droog zal blijven. Gekozen wordt voor het varen van de lange baan voor een aantal snelle klassen, die tot boven Vlieland voert. Voor elke klasse kan men kiezen uit 3 verschillende wedstrijdparcours. De wedstrijdcommissie beslist welke baan gevaren wordt. Andere klassen varen via de regulier betonde baan direct naar Terschelling. Gevaren wordt in 8 verschillende klassen, zowel gemeten als ongemeten schepen. De kleinste schepen, de Tirions, is een klasse die zich mag verheugen in een toenemende belangstelling. Na een rustig verlopen zeildag met een NNO-wind arriveren de schepen in de haven van West-Terschelling. De havenmeesters zijn, zoals altijd behulpzaam bij het indelen van de ligplaatsen. Groot bij groot en klein bij klein en allen met de kop van het schip naar de uitgang van de haven. Dit jaar wederom ingevoerd, een gratis visje af te halen bij vishandel de Bakvis. Zo strijdbaar als men is tijdens de wedstrijd, zo gemoedelijk is de stemming erna. De tussenstand van de wedstrijd wordt bekendgemaakt bij De Braskoer, waar een klein prijsje wordt uitgereikt. Live-muziek wordt ten gehore gebracht door de bekende Harlinger band David and the Dutchmen. Het is nog lang gezellig.

De volgende morgen is de start om 11:00 uur op de West-Meep. Een mooie doorstaande wind onder een lekker zonnetje maakt het mogelijk om ook hier weer te kiezen voor de lange baan tot boven Vlieland voor de grotere klassen. Spinnakers, halfwinders, waterzeilen, alles wordt gehesen om maar zo snel mogelijk te zijn. De volgschepen moeten volle toeren draaien om de wedstrijdschepen bij te houden. Naarmate de wedstrijd vordert neemt de wind toe tot 5 Bft. met uitschieters naar 6 Bft.
Omstreeks 14.00 uur finishen de eerste schepen weer voor de haven van Harlingen. De uitslagen zijn terug te vinden op de websites: www.htrace.nl en www.harlingerwatersportvereniging.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda