Sport

2 km Zeezwemtocht

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De Harlinger 2 km Zeezwemtocht wordt op zondag 25 augustus gehouden. De start is rond 13.30 uur in de Willemshaven en de finish van de eerste deelnemers rond 14.00 uur op het Harlinger Strand. De zwemtocht wordt georganiseerd door zwemvereniging de Vikings, die dit jaar 65 jaar bestaat. Het verloop van de zwemtocht is voor het publiek uitstekend te volgend vanaf de Zuiderpier.

De Harlinger 2 km Zeezwemtocht is een historisch sportevenement. Op 26 juli 1947 organiseerde Chris Doornbosch voor het eerst de Nationale 2 km zwemwedstrijd over zee vanaf de Kraussteiger in de Harlinger haven naar het zwembad aan de Westerzeedijk.

In 1948 werd zwemvereniging de Vikings opgericht met het doel om eens per twee jaar de 2 km Zeezwemtocht te organiseren onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond. Dit was het succesvolle begin van een evenement dat tegenwoordig met veel hulp van bedrijven en vrijwilligers uit de regio nog steeds georganiseerd wordt.

Vandaag de dag is de Vikings een levendige zwemvereniging waar jeugd en senioren veel plezier aan de zwemsport beleven. In de vroege jaren zwommen de leden meestal in de Waddenzee en tegenwoordig is men bijna dagelijks actief in zwembad ’t Derde Haad.

Zondag 25 augustus aanstaande keert de zwemvereniging terug naar haar roots, tijdends de 41e editie van de zeezwemtocht. Door de mooie zomerse weken van de afgelopen periode is de zeewatertemperatuur momenteel ruim voldoende.

De zwemtocht bestaat uit een wedstrijd voor KNZB en NTB Startvergunninghouders en een prestatietocht voor alle zwemliefhebbers (15 jaar en ouder). Inschrijven kan uitsluitend op de dag zelf van 10.00 tot 12.00 uur op het Harlinger Strand nabij de Stenen Man/Strandpaviljoen ’t Zilt. Meer info op www.zeezwemtocht.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda