Nieuws

Zonnepanelen voor alle Friezen

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN - Energiewacht Groep gaat nog dit najaar in samenwerking met de provincie Frysl?n een leaseproject starten voor zonnepanelen. Dat isvorige week vrijdag bekend gemaakt op het congres ?Een jaar slim met water en energie? in Leeuwarden. Alle inwoners van de provincie die dat willen, krijgen zonnepanelen op het dak. Daarvoor krijgen ze eerst een deskundig advies op maat.

Commercieel manager van Energiewacht Groep Wim de Vries: “Voor veel mensen blijkt de financiering van zonnepanelen een probleem. Door een kant-en-klaar leasepakket aan te bieden is die hobbel weg. Het bedrag dat mensen nu maandelijks aan stroomkosten kwijt zijn, wordt gebruikt voor aflossing van de panelen. Je zet daarmee je maandlasten gelijk vast, want je bent niet meer afhankelijk van de schommelende energieprijzen.” Bij veel belangstelling komt er wel een wachtlijst. “We hebben een behoorlijke capaciteit en ruime ervaring in het leasen en verkopen van verwarmings- en warmwatertoestellen. Daarnaast zorgt de provincie voor opleidingsmogelijkheden voor monteurs zodat die snel inzetbaar zijn als het project draait. Met een aantal installatiebedrijven zijn ook afspraken gemaakt. Maar als heel Fryslân zich inschrijft hebben we een probleem. Ik verwacht dat we gedoseerd in bijvoorbeeld bundels van duizend aanvragen gaan werken. Maar anders dan bij de subsidieregelingen van de afgelopen jaren wordt niemand uitgesloten.”
Via de website van Energiewacht Groep kunnen belangstellenden zich melden. Vervolgens komt een adviseur langs om alles in kaart te brengen. Die kan het ook afraden als het dak te klein is of het verwachte rendement laag. Energiewacht Groep biedt pakketten aan van tien tot zestien panelen. Leveren de panelen meer dan er verbruikt wordt dan draait de elektriciteitsmeter terug. Is er meer stroom nodig dan de panelen leveren, draait de meter de andere kant op. Het saldo ligt gemiddeld rond nul. In maart 2012 liggen de eerste panelen echt op de daken, verwacht De Vries.

|Doorsturen

BuienradarAgenda