Nieuws

Zeilend rond de wereld in 1000 dagen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De activiteitencommissie van de Harlinger Watersportvereniging (HWSV)had Douwe Fokkema uitgenodigd een lezing te houden over een fantastische reis met zijn relatief kleine schip van 31 voet. De belangstelling?bij de leden van de vereniging groeit dermate dat het clubhuis bijna te klein wordt om dit soort evenementen daar te houden.

Waar velen van dromen, maar meestal niet ten uitvoer brengen; dat deed Douwe Fokkema wel. Een zeilreis om de wereld in 1000 dagen, soms vergezeld van zijn echtgenote Maaike en zijn dochters, met zijn zeiljacht de Johanna. De lange oversteken deed hij solo. Het is geen non-stop reis geweest. Het schip is een aantal keer voor een langere periode in havens over de gehele wereld achtergelaten. Douwe Fokkema reisde dan terug naar Nederland, onder andere om te werken.
Zijn schip is een Hallberg-Rassy Monsun uit 1980. De Monsun is een klassiek gelijnd schip met een doorlopende kiel en het roer direct achter de kiel. Het schip heeft een fraai ogende lijn met een lage doorlopende kajuitopbouw, een vast glazen windscherm voor het schuifluik, overgaand in de sprayhood. Dit glazen windscherm geeft samen met de vrij ver achterwaarts doorlopende sprayhood een uitstekende beschutting terwijl het uitzicht veelal goed blijft. Er is geen achterkajuit, het achterschip is slank van vorm.
Tot zover de inleiding van de lezing. Het hele verhaal van de reis, inclusief duidelijke overzichtskaarten en mooie fotos, is terug te lezen op www.percussion.nl/de_wereldreis, een aanrader voor wie in deze donkere dagen lekker wil dromen of misschien op het idee wordt gebracht om zelf zo'n soort reis te plannen en ook daadwerkelijk ten uitvoer te gaan brengen. (PH)

|Doorsturen

BuienradarAgenda