Nieuws

Zeehondenredster van het eerste uur overleden

Door Jeroen Pietersma
TEXEL ? Op Texel is afgelopen dinsdag Annie de Haan-Langeveld op 92-jarige leeftijd overleden. Mevrouw De Haan was in 1952 de eerste in Europa die, samen met haar man Gerrit de Haan, zeehonden opving. Voor Ecomare betekent haar overlijden het verlies van een bijzondere vrouw die aan de basis stond van de zeehondenopvang zoals we die nu kennen.

De heer en mevrouw De Haan werkten voor het Texels Museum, waarvan Gerrit de Haan directeur was. In de beginjaren was het opvangen van zeehonden heel experimenteel. Door schade en schande, wat in de praktijk betekende dat de eerste dieren het ondanks de liefdevolle zorg toch niet redden, werd het echtpaar De Haan wijzer. Annie de Haan kreeg een echte band met de dieren, die zij in de jaren 50, bij gebrek aan vers zeewater in het museum, regelmatig mee uit zwemmen nam.

Al vanaf de eerste opvangzeehond was het doel van de De Haans tweeledig: zorgen voor het individuele dier en de problematiek van hun leefomgeving bekend maken aan een groot publiek. De zeehond was in die tijd sterk bedreigd door vervuiling en de jacht. De opvang trok veel bezoekers, waarbij vooral het voeren een trekpleister was. Annie vervulde hier een belangrijke rol in.

Annie de Haan bouwde in de dertig jaar dat ze zeehonden heeft opgevangen, veel ervaring en kennis op. Mede dankzij haar werden, in een tijd dat hier nog nauwelijks aandacht voor was, tienduizenden bezoekers per jaar geconfronteerd met de problematiek van de Waddenzee. Zij en haar man hebben zo niet alleen de basis gelegd voor de opvang van zeehonden, maar ook voor de bescherming van de Waddenzee en de zeehonden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda