Nieuws

Zeehondencr?che Pieterburen biedt Texelse zeehonden asiel aan

Door Jeroen Pietersma
PIETERBUREN - Zeehondencr?che Lenie ?t Hart biedt aan alle zeehonden die bij Ecomare op Texel worden opgevangen, zelf op te vangen. De cr?che in Pieterburen reageert daarmee op een noodkreet van Ecomare, dat moeite heeft de opvang van steeds meer zeehonden te betalen. Ecomare wil daarnaast de opvang van zeehonden ter discussie stellen; omdat het aantal zeehonden in de Waddenzee toeneemt, komt de vraag naar boven of er doorgegaan moet worden met de opvang.

Lenie ‘t Hart: “Wij zullen nooit op het strand de beslissing nemen: ‘Jij mag wél blijven leven en jou laten we doodgaan.’ Natuurlijk hebben ook wij met een recordaantal zeehonden in nood te maken. En dus met ruimtegebrek, te weinig geld en mankracht. Maar gelukkig kunnen wij rekenen op heel veel steun in Nederland en daarbuiten. Van over de hele wereld zijn vrijwilligers gekomen die zich het lot van zieke zeehonden aantrekken. En dankzij de steun van onze donateurs en de vele bezoekers kunnen wij nog steeds doen wat nodig is: zeehonden redden die door menselijke factoren in problemen zijn gekomen.”

Gelukkig heeft ook de Nederlandse overheid begrepen dat er iets aan de hand is, stelt Zeehondencrèche Lenie ’t Hart. “Daarom is er geld beschikbaar gesteld aan wetenschappers van de Zeehondencrèche om de oorzaak van de extreme groei van longworm slachtoffers te onderzoeken. Zeehonden kunnen behandeld worden tegen longwormen. Als ze bevrijd zijn van deze parasieten, hebben ze antistoffen in hun bloed en krijgen ze nooit meer. Daarom noemt de Zeehondencrèche dit een kinderziekte: eenmaal overwonnen, altijd beschermd. Maar zonder hulp is deze parasiet dodelijk. Zonder opvang zouden in de afgelopen weken honderden stervende zeehonden op de Nederlandse stranden liggen.”

Lenie: “Opvang is niet alleen een vorm van beschaving, het is zelfs een plicht volgens de Nederlandse wetgeving.” De Zeehondencrèche zal haar EHBZ-(Eerste Hulp Bij Zeehonden)-vrijwilligersnetwerk uitbreiden, zodat ook iedereen op Texel en omgeving de Zeehondencrèche kan bellen als er een zeehond in nood is.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda