Nieuws

Waterschapslasten stijgen ondanks bezuinigingen

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN ? Om het waterbeheer in Frysl?n en het Groninger Westerkwartier ook in de toekomst goed uit te kunnen voeren, heeft Wetterskip Frysl?n de komende jaren meer geld nodig. Toch wil het waterschap door vergaande bezuinigingen en de inzet van de financi?le reserves de rekening voor de belastingbetaler zo laag mogelijk houden.

Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân stelt voor de belastingopbrengsten van het waterschap te verhogen. Roel de Jong, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, legt uit: “De economische crisis heeft er in de eerste plaats voor gezorgd dat veel nieuwe taken met de bijbehorende kosten naar het waterschap zijn verschoven. Daar bovenop zorgen maatregelen op Europees en landelijk niveau, zoals het lenteakkoord, nog eens voor extra kostenstijgingen bij het waterschap. Dat heeft ons doen besluiten de opbrengsten voor het waterbeheer met drie procent te verhogen en die voor de waterzuivering met één procent te verhogen.”

De komende jaren staat het waterschapsbestuur voor de uitdaging de lastenstijging te beperken door bestaande en nieuwe taken steeds efficiënter uit te voeren en goede afspraken te maken over nieuwe taken die worden overgedragen. De Jong: “De overdracht van taken, zoals het vaarwegbeheer, kan alleen als er ook extra geld bij wordt geleverd. Anders gaan de tarieven bij ons steeds verder omhoog. Verder willen en kunnen we de lopende investeringsprogramma's niet zomaar stopzetten, maar zien we wel dat de subsidiestroom die hiervoor wordt gebruikt in hoog tempo opdroogt.”

Om de kosten te verlagen zoekt het waterschap op vele gebieden samenwerking met gemeenten, andere waterschappen, provincie en bedrijven. Daarmee geeft het waterschap invulling aan het Nationaal Bestuursakkoord Water. Zo wordt onderzoek gedaan naar de voordelen van belastingsamenwerking en richt het waterschap samen met de gemeente Súdwest-Fryslân Waterketenbedrijf Fryslân op. Dit levert naar verwachting op termijn een aanzienlijke besparing.

Wetterskip Fryslân neemt van steeds meer gemeenten het beheer en onderhoud van stedelijk water over. Verder investeert het waterschap fors in haar bijna 1.000 gemalen, evenals in waterkwaliteitsmaatregelen en in het herstelprogramma Oevers en kaden. Een omvangrijke lijst met taken. Bovendien worden taken die voorheen door het Rijk (de zeedijken) en provincie (muskusrattenbestrijding) werden bekostigd, nu met waterschapsgeld betaald.

“Voorop staat dat we onze taken op een verantwoorde wijze blijven uitvoeren, maar wij voelen ons ook verplicht om de rekening voor onze burger zo laag mogelijk te houden We hebben ons daardoor genoodzaakt gevoeld regelmatig de grenzen van onze taakopvatting op te zoeken in de speurtocht naar bezuinigingsmogelijkheden”, aldus De Jong.?De voorstellen moeten nog door het algemeen bestuur van het waterschap worden goedgekeurd.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda