Nieuws

Waddentraining voor bemanning charterschepen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Onder de noemer ?Wat is Wad? wordt ook dit jaar, op donderdag 15 en vrijdag 16 maart, een speciale waddentraining georganiseerd, gericht op de bemanning van charterschepen. De Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ organiseert deze training in samenwerking met Ecomare op Texel. Dankzij een financi?le bijdrage vanuit het Convenant vaarrecreatie waddengebied is het mogelijk om deze training tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden.

Tijdens de tweedaagse training leren de bemanningsleden meer over het leven op het wad, het belang van schoon water en is er aandacht voor het specifieke waddenecosysteem en de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. Ook wordt er ingegaan op het varen in kwetsbare gebieden en hoe men zich daar dient te gedragen. Schippers van de chartervaart leren hoe zij deze kennis over kunnen dragen op hun gasten aan boord; 60.000 per jaar op de wadden.
Een groot deel van de charterschepen vaart op het wad en valt daar regelmatig droog. Een geweldige ervaring, maar wanneer er naast het genieten van de geluiden en het uitzicht ook nog informatie gegeven kan worden over het leven in en om het wad wordt de beleving nog intenser.

Maandag 3 december 2007 ondertekenden meer dan 20 partijen een convenant over de ontwikkeling van duurzame vaarrecreatie in de Waddenzee. Het convenant beschermt de natuur en het open landschap van de Waddenzee. Tegelijkertijd beschrijft de overeenkomst mogelijkheden om de vaarrecreatie op de Waddenzee duurzaam te ontwikkelen.
De beroepschartervaart vormt in Nederland een belangrijke bedrijfstak binnen de toeristische sector. Bij deze unieke manier van vrijetijdsbesteding zijn de passagiers meestal actief betrokken bij het varen van het schip. Ruim anderhalf miljoen passagiers werden er in 2011 aan boord ontvangen. De totale vloot bestaat uit circa 450 motor- en zeilschepen, waarvan zestig procent lid is van de BBZ. Meer info over de training via 0228-321190 of op www.beroepschartervaart.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda