Nieuws

Vuurtoren Harlingen 12,5 jaar hotel

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Slapen op een unieke locatie in Harlingen, met uitzicht over de stad, het Wad en de eilanden. Dat kan al 12,5 jaar in de Harlinger vuurtoren. Op 30 oktober kwamen eigenaar, beheerder en (oud) medewerkers bij elkaar om even bij dat jubileum stil te staan. De afgelopen jaren kwamen er nog twee bijzondere ?hotelkamers? bij: de oude reddingboot in de Noorderhaven en de havenkraan. Willem Koornstra, beheerder van de drie hotelkamers, vertelt over hoe het begon en waarom de vuurtoren al voor een jaar vooruit volgeboekt is. Door Gea Roep

Ongeveer vijf jaar lang is Willem Koornstra de beheerder van de drie markante hotelkamers. Hij heeft destijds de oude reddingboot verbouwd, hij is namelijk van oorsprong scheepstimmerman, en heeft daarna altijd het onderhoud van de boot geregeld. Vanuit die functie is ook zijn rol als beheerder ontstaan en regelt hij samen met Carla Comello de exploitatie. Willem Koornstra: “Ongeveer veertien jaar gelden kwam de vuurtoren te koop te staan, omdat zijn functie als baken verdween nadat geulen en de havenmond waren aangepast. De vuurtoren is gekocht door Gosse Beerda van Domeinen Roerende Zaken, onderdeel van het Ministerie van Financiën. Die organisatie verkoopt bij openbare inschrijving overtollige goederen van de Rijksoverheid. De eigenaar van de vuurtoren was van plan er een vakantiewoning van te maken, maar later kwam het idee om er een hotelkamer voor twee personen van te maken. Het prachtige uitzicht was hiervoor de grootste reden.”

Door de grote interesse die er is voor de vuurtoren, heeft Gosse Beerda destijds de 50-jaar oude reddingboot Lilla Marras gekocht. Nadat ook deze met grote regelmaat geboekt werd, is op aanraden van Willem Koornstra overgegaan tot de koop van de havenkraan. Hij heeft vervolgens de verbouwing van het interieur van de havenkraan op zich genomen. Naast de beheerder zijn er in totaal zes gastvrouwen die zorgen voor een vriendelijk ontvangst van de gasten. Daarnaast geven zij technische uitleg en zorgen voor de schoonmaakwerkzaamheden. De gastvrouwen hebben elke dag contact met de gasten. Eén van hen is Hilda Uphof. Zij is al vanaf het begin werkzaam bij de vuurtoren, al 12,5 jaar dus en kreeg daarvoor 30 oktober een bloemetje. Een bedrijfsuitje voor al het personeel staat op stapel.

De gasten van de hotelkamers komen vanuit de hele wereld, zowel uit Europa als Azië en Amerika. Door de bijzonderheid van de hotelkamers is er veel interesse en verkopen zij zichzelf. De hotelkamers worden vaak gefilmd en ook verschijnen er met regelmaat publicaties in reisbladen, waaronder laatst in de Lonely Planet. Een overnachting in de vuurtoren of in de havenkraan kost € 319 en in de oude reddingboot € 229. Deze bedragen zijn inclusief ontbijt, bedlinnen, fruit, koffie en thee. Voor € 169 kan men een tocht over het Wad maken onder begeleiding van een privé kapitein. Ondanks deze bedragen is de vuurtoren voor 2012 al zo goed als volgeboekt. “Veel huwelijksaanzoeken vinden er plaats en daarnaast worden er ook veel huwelijksnachten op de vuurtoren doorgebracht,” vertelt Willem Koornstra.


Dat er een redelijk prijskaartje aan een overnachting hangt is voor velen geen belemmering. Zo geeft Willem Koornstra als voorbeeld: “Er was eens een stel dat vanuit Parijs met een vliegtuig naar Nederland kwam, met de taxi naar de vuurtoren gebracht werd en de volgende morgen omgekeerde wijze weer huiswaarts keerde. Dat vond ik wel heel bijzonder. Net als het feit dat er mensen zijn die voor vijf nachten boeken.” De havenkraan zit voor ongeveer de helft van 2012 al volgeboekt, de wachttijd voor een overnachting op de reddingboot is het kortst. Alle drie de hotelkamers worden geëxploiteerd onder de naam ‘Dromen aan Zee’. Meer informatie: www.dromenaanzee.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda