Nieuws

Vrijheid en gelijkheid bij jeugdgemeenteraad

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De jeugdgemeenteraad kwam vorige week donderdagavond - in aanloop naar de ?seniorenraadsvergadering? van vanavond - weer bijeen op het stadhuis. Waar vorige keer broederschap hoogtij vierde, waren het ditmaal de andere twee idealen van de Franse revolutie: vrijheid en gelijkheid. De winkeltijden binnen onze gemeente werden geliberaliseerd, net zoals de extra subsidi?ring van het Toeristisch Informatiepunt, waar de kiosk op de Grote Bredeplaats een onderdeel van is.

Door Gerrit Nagel en Remco van der Meer

Wederom werd er gevlamd door de jonge gemeenteraadsleden, die de ideologie van de Harlinger jeugd uitstekend op de kaart wisten te zetten. Na een informatieve presentatie van gemeentesecretaris Wouter Slob, en de gebruikelijke mededelingen, werd er afgetrapt.
Het voorstel om de sluitingstijden van de Harlinger horeca te vervroegen, wat vorige maal ook al was besproken maar toen doorgeschoven werd, passeerde als eerste de revue. Dit onderwerp werd als belangrijk gezien, omdat dit vooral de jeugd aangaat. Na een kort over en weer gaan van argumenten werd er tamelijk snel een beslissing gemaakt: het huidige horecabeleid mag naar mening van de jeugdgemeenteraad blijven zoals het is.

Vervolgens werd een door een recente wetswijziging mogelijk gemaakte optie besproken, die ondernemers de mogelijkheid biedt een groter aantal koopzondagen per jaar open te zijn. De jeugdraad was voor meer extra koopzondagen, en wat de overgrote meerderheid van de raad betrof wordt de verdeling van deze extra koopzondagen de verantwoordelijkheid van de Harlinger Ondernemersvereniging (HOV).
Het laatste punt op de agenda was de mogelijke steun die het noodlijdende TIP (Toeristisch Informatiepunt) er weer bovenop zal moeten helpen. Het nut van deze stichting voor onze havenstad werd vrijwel unaniem erkend en de raad gaf dan ook groen licht voor extra subsidie.

Na de aanstelling van de nieuwe voorzitter en griffier werd de derde vergadering van de jeugdgemeenteraad tevreden afgesloten om de leden een nieuwe periode van anderhalve maand te geven voor meditatie over toekomstige agendapunten en beslissingen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda