Nieuws

Visafslagen Harlingen en Lauwersoog bundelen krachten

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Visveiling Urk Locatie Harlingen en Visafslag Lauwersoog bundelen de krachten en starten per 1 januari 2013 een nieuwe onderneming in Noord Nederland waar beide bestaande ondernemingen in worden ondergebracht. De ontwikkelingen in de maatschappij ?n binnen de visserij gaan hard en worden meer en meer gericht op samenwerking.

De noordelijke (garnalen)vissers werken al samen via de Vissersverenigingen Ons Belang in Harlingen en Hulp in Nood te Lauwersoog. Visveiling Urk locatie Harlingen en Visafslag Lauwersoog BV werken eveneens al samen binnen het digitale veilsysteem Efice. De besturen van beide ondernemingen hebben nu besloten per 1 januari 2013 een nieuwe vis- en garnalenafslag te starten onder de naam ‘International Seafood Auctions BV’ (ISA). In de nieuwe onderneming worden alle activiteiten van de huidige afslagen in Harlingen en Lauwersoog samengevoegd.

International Seafood Auctions BV krijgt een tweehoofdige leiding. Harry Smit zal als algemeen directeur gaan fungeren en Riekelt Kramer als financieel directeur, waarbij beiden verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse leiding. De directievoering gaat vanuit Lauwersoog geschieden.

De afslagen in Harlingen en Lauwersoog zijn beide gespecialiseerd in garnalen. Dit specialisme wordt binnen ISA verder gebundeld en verbreed. Onder andere zal de aandacht op ketenverkorting en de verdere uitbreiding van de dienstverlening komen te liggen. Door de strategische ligging van beide locaties wordt tevens verwacht efficiënter de markt te kunnen bedienen. Door het oprichten van International Seafood Auctions BV zal ook de internationale positie op het zeven en vermarkten van garnalen worden versterkt.

Zowel in Harlingen als Lauwersoog worden garnalen gezeefd en verhandeld. De verkoop op de vrije markt zal begin 2013 worden gekoppeld, zodat het totale aanbod garnalen via één veilingklok zal worden verkocht. Uitsluitend op de locatie Lauwersoog zal, naast garnalen, vis aangevoerd en verhandeld kunnen worden. Deze dienstverlening zal ongewijzigd worden voortgezet en International Seafood Auctions BV zal deze werkzaamheden op dezelfde vertrouwde wijze gaan verrichten.

Op basis van de aanvoergegevens over 2012 zal via International Seafood Auctions BV ongeveer 11 miljoen kilo vis en garnalen verhandeld gaan worden. Qua aanvoer zal International Seafood Auctions BV in grootte de derde afslag van Nederland worden. Van de bij de Nederlandse visafslagen aangevoerde garnalen zal, op basis van de aanvoergegevens, ongeveer 58% via International Seafood Auctions BV worden verhandeld. Bij de nieuwe organisatie zullen ongeveer 24 medewerkers in vaste dienst en 30 uitzendkrachten werkzaam zijn. De besturen verwachten door de activiteiten in International Seafood Auctions BV te bundelen slagvaardig de toekomst in te kunnen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda