Nieuws

Verdronken geschiedenis waddengebied in Wadblik

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN - Op maandag 31 oktober wordt de tweede avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik gehouden. Het onderwerp is ?Stormen over het wad en verdronken eilanden?. De avond vindt plaats in de grote zaal van Filmhuis Leeuwarden en duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

Naast een rijke zichtbare historie kent het waddengebied een bijzondere verdronken geschiedenis. Voorbeelden hiervan zijn het dorp West-Vlieland, dat door diverse overstromingen in de 18e eeuw werd verzwolgen; het eiland Bosch, dat grotendeels verdween bij de Allerheiligenvloed in 1570; en dertig dorpen en woonsteden in het Nederlandse en Duitse Reiderland, die in 1509 door de Cosmas- en Damianusvloed werden weggevaagd, een ramp waarbij de Dollard zijn grootste omvang ooit kreeg.

 

De avond begint met een korte algemene inleiding over het thema door Karel Essink, secretaris van de Stichting Verdronken Geschiedenis. Vervolgens spreken de onderzoekers Hidde Feenstra en Albert Buursma over het verdronken eiland Bosch. Hun presentatie wordt afgesloten met een korte documentaire van Omrop Fryslân uit 2006 over Bosch en het legendarische Esonstad. Na de pauze neemt de Duitse onderzoeker Dirk Meier ons mee naar Rungholt, een havenstad op het voormalige waddeneiland Strandt. De stad verdween in zee tijdens de Marcellusvloed op 16 januari 1362. De presentatie van Meier wordt omlijst door fragmenten uit de Duits documentaire Atlantis der Nordsee (2010).  

 

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale UNESCO Commissie, waarin lezingen worden gekoppeld aan historisch filmmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met mei 2012, vindt u op www.waddenacademie.knaw.nl en www.filmhuisleeuwarden.nl. De toegang is gratis, maar vol is vol.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda