Nieuws

Tweede Fries Mannenkoren Festival in Grote Kerk

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Op zaterdag 23 Maart wordt voor de tweede maal in de Grote Kerk van Harlingen het Fries Mannenkoren Festival ge-houden. Naast het Harlinger koor Con Amore treden er diverse mannenkoren uit de regio op. Tijdens het concert zullen meer dan 200 mannen bekende liederen afwisselen met minder bekende muzikale klanken. Het concert begint om 20.00 uur, de deuren zijn open om 19.15 uur geopend. Kaarten ? 7,50 zijn verkrijgbaar bij Hompy Music te Harlingen en voor aanvang van het concert in de Grote Kerk.

Twee jaar geleden werd dit Mannenkoren Festival voor het eerst gehouden. De belangstelling hiervoor was zo groot dat de kaarten ver voor het concert uitverkocht waren. Op uitnodiging van het Harlinger mannenkoor Con Amore, dat deze avond wordt bijgestaan door mannenkoor Ons Genoegen uit Heeg onder leiding van Bert Boersma, zullen het Westerlauwers Mannenkoor uit Buitenpost (onder leiding van de bekende dirigent Harm van der Meer) en de West Aleta singers van Tershelling (onder leiding van Egbert Scheffer) samen wederom een geweldig Fries Mannenko-ren Festival verzorgen.

Het Westerlauwers Mannenkoor is opgericht in 1977 met een veertigtal zangers, intussen is het uitgegroeid tot een koor van meer dan 90 enthousi-aste zangers, thans onder leiding van Harm van der Meer. De vaste organist bij het koor is Jan Kroeske. Beiden zijn ook verbonden aan het Lem-ster Mannenkoor. Het repertoire van het koor bestaat uit traditionele koormuziek; zowel geestelijk als werelds, klassiek en modern.

Het Mannenkoor West Aleta Singers van Terschelling is opgericht in 1974. De naam West Aleta is afkomstig van het zowel beroemde als beruch-te wijnschip dat op 12 februari 1920 strandde op de Noordergronden bij Terschelling en het eiland letterlijk overspoelde met wijn. De West Aleta Singers onder leiding van Egbert Scheffer telt ruim 60 leden, uit alle sectoren van de Terschellinger samenleving, waaronder enkele solisten die een eigen dimensie aan het koor geven. Voor de instrumentale begeleiding kan een beroep gedaan worden op vier accordeonisten en een pianiste. Het repertoire is breed van geestelijk tot chanty’s.

Het Harlinger Mannenkoor Con Amore (wat betekend ‘met liefde’) is opgericht in 1945 als dubbel mannenkwartet. In 1984 heeft men besloten er een groter mannenkoor van te maken. Het mannenkoor bestaat thans uit 20 leden en is daarmee het kleinste mannenkoor uit Friesland aangesloten bij de Koninklijke Christelijke Zangers Bond.

Con Amore vormt ook deze keer samen één koor met de 32 leden van Mannenkoor Ons Genoegen uit Heeg. Dit koor is opgericht in 1926 en is met zijn 87 jaar één van de oudste mannenkoren van ons land. Het repertoire omvat meer dan 400 verschillende werken.

De begeleiding op orgel en vleugel wordt verzorgd door de bekende organist Jan Kroeske, Trompettist is Egbert Scheffer, de algehele leiding is in handen van ds. Cees Glashouwer.

|Doorsturen

BuienradarAgenda