Nieuws

Stralend en ontroerend jubileumconcert Solid

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Ruim twaalf jaar geleden ontstond er spontaan een vrouwenzanggroep. Er waren enkele leden van een ander koor, dat bij Gardie Lokken songs instudeerden van Areetha Franklin. ??n van de zangers van dat groepje, Gert-Jan Hoekstra vormde later een groep vrouwen om zich heen, een koortje dat bleek uit te groeien tot een serieus te nemen vierstemmig vrouwenkoor ensemble. Een ensemble met niet alledaags repertoire uit musical barbershop en andere close-harmony zangstukken: Solid.

Dat Solid haar bestaansrecht bewees bleek afgelopen zaterdag in de Grote Kerk, waarbij het programma overigens voor helft door Homokoor Onder Anderen werd verzorgd. Daniella Visser functioneerde hierbij als ladyspeaker wat haar bijzonder goed afging, op een prettig aansprekende manier. Jammer dat op de 'kraken-zuid' even de versterking ontbrak.

 

Solid zette gelijk aan het begin van de avond meteen al de toon met een tune met de naam van het koor 'Solid'. Toen achtereenvolgens 'Dancing in the Street', Don't make my brown eyes blue,', 'Ik heb je lief'. Waarbij ontroering en humor elkaar moeiteloos afwisselden, en waarbij ook het theatrale aspect de nodige aandacht kreeg, niet in het minst doordat alles 'uit het hoofd' werd gezongen. 

Géén lessenaars,  geen stijf in 't gelid staand koor maar los uit de pols, met een heel hoog theatraal gehalte. En zo ging dat het hele blok, ja, de hele avond door. Niks aan te merken op zuiverheid, intonatie, ritmiek, verder met de nummers 'Dirty Old man', Brazen Weep, Fire. Een kleine opmerking richting pianobegeleiding, alhoewel zeer beschaafd en goed volgend, het ontbreken van een 'bass- pulse' bij nummers als Dirty old man en Fire. Maar dit deed nauwelijks iets af aan het luistergenot. Echte tranentrekkers waren natuurlijk 'The Rose' en 'Gabriella's song' uit de ontroerende Zweedse film 'As it is in heaven'.

Rond de pauze was het aan 'Onder Anderen' die -zij het wat gereserveerder- een zestal nummers ten beste gaf:  'I don't no how to love him' (Jesus Christ Superstar) 'If you where gay.....'(Musical Avenue Q.) in een arrangement van oud-dirigent Jaap Tjalma, net als van zijn hand:  'Du. du, und Ich....', een Pot-Pourrie van verschillende spraakmakende Duitse tophits. Schlagers van ondermeer Udo Jürgens, Marianne Rosenberg en ondermeer Peter maffay. Na de pauze vervolgde 'onder anderen' met 'The man I love'(George Gerswhin, 'When the moon begins to beam'......'  in een arrangement van Jildou Talman Doorsnee Gay-krant abonne, en Mamma mia (arr. Jaap Tjalma).

Vervolgens ging Solid door met achtereenvolgens  Swans sing before they die, Fields of Gold, A night like this, You'll be in my heart' 'L'Oiseau et l'enfant, My immortal, Somebody to love Margherita en tot slot 'I will survive'  Apart wilde ik nog even de solisten met hun bijzondere bijdrage melden in de nummers

Hierna werden terecht met bloemen bedankt Dirigent Gert-Jan Hoekstra, gastvrouw, kosteres Guusje Roos en ladyspeaker Daniella Gerstel.

Loek vd Heide

|Doorsturen

BuienradarAgenda