Nieuws

Spaansenterrein: waar is de brief van 1 miljoen?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De Europese Commissie gaat onderzoeken of er sprake is van staatssteun bij de aankoop van het Spaansenterrein. Dit maakte wethouder Maria le Roy woensdagavond tijdens de raadsvergadering bekend. Harlinger Belang kon vervolgens een motie die vroeg om onderzoek naar staatssteun intrekken, maar vroeg in drie andere moties onder andere om afkeuring van het Spaansen-beleid van het vorige college van B en W. En Harlinger Belang opperde aangifte te doen tegen oud-wethouder Frans Zomers wegens verduistering. Zomers beweert dat hij een brief thuis heeft van de provincie Frysl?n, die daarin 1 miljoen euro toezegt voor sanering van het Spaansenterrein aan de Kanaalweg.

“Een stuk eigendom van de gemeente”, zei Jan Jellema (Harlinger Belang). “Kan dat bij andere dossiers ook het geval zijn?” Jellema stelde voor Zomers te sommeren de brief binnen zeven dagen terug te geven. “En anders aangifte te doen van verduistering of diefstal.”
“Een belachelijke gedachte”, reageerde Douwe ten Napel (CDA). Volgens Ten Napel kan de gemeente een kopie van de brief bij de provincie opvragen. Jellema wierp daar tegen in dat een bestuurder alle stukken achter hoort te laten.

Wethouder Maria le Roy meldde dat de Europese Commissie de aankoop van het Spaansenterrein gaat onderzoeken op aanraden van twee juristen die de rechtmatigheid van het koopcontract in twijfel trekken. Er is forse kritiek op de prijs die de gemeente heeft betaald aan Spaansen: 6,5 miljoen plus een nabetaling van 2 miljoen euro (deze krijgt Spaansen na investeringen in de gemeente, of na vijf jaar sowieso). De gemeente heeft hierover een juridisch geschil met Spaansen, die het geld nu al wil hebben.

Wat ging er aan vooraf? In mei 2009 stemde een raadsmeerderheid van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks in met de aankoop van het Spaansenterrein. Harlinger Belang stemde tegen. Toenmalig wethouder Frans Zomers zorgde op eigen houtje voor vervroegde overname. Naar nu blijkt was er bij belangrijke onderhandelingen over de prijs en het contract geen ambtelijke ondersteuning, en heeft Zomers deze gesprekken alleen gevoerd. “Hoogst ongebruikelijk”, aldus Le Roy afgelopen woensdag.

Harlinger Belang becijferde dat het Spaansenterrein de gemeente uiteindelijk €7,9 miljoen euro gaat kosten. Arjan Oosterlaar (Frisse Wind) verwacht dat het terrein na doorverkoop, sanering, bouwrijp maken en rente, een verlies oplevert van 10 miljoen euro.

Meindert Lodewijks (VVD) benadrukte dat de aankoop van het Spaansenterrein in een breder kader moet worden gezien; de ontwikkeling van de omgeving. “Wat doet het met Harlingen? De prijs is niet het belangrijkste van het totaal. Ik ben benieuwd wat er in 2020 van gevonden wordt.”
Volgens Lodewijks heeft Spaansen genoeg geïnvesteerd om de nabetaling te ontvangen: machines die de overslag mogelijk verdubbelen. “Dat levert Harlingen het nodige op en er is behoud van werkgelegenheid. Het is gewoon een deal. Spaansen houdt zich aan het contract.” Lodewijks riep het college op met Spaansen in gesprek te gaan en de nabetaling van 2 miljoen te doen.

Ten Napel: “We kijken liever vooruit dan achteruit. We kunnen er lessen voor de toekomst uit trekken. We moeten ons nu op de toekomst richten en alle energie in de ontwikkeling van het Spaansenterrein steken en het dossier Spaansen afsluiten.” Wiebe van Dijk (PvdA): “Het is een belangrijke strategische aankoop en daar blijven we achter staan.”

“Op cruciale momenten is de raad niet geïnformeerd door het college”, aldus Jan Jellema. Harlinger Belang schoof daarom een motie naar voren, om het beleid rond de aankoop van het Spaansenterrein af te keuren. Deze motie werd aangenomen door steun van Frisse Wind, SP, D66, Soolsma en de ChristenUnie. Verder vroeg Harlinger Belang het college om een overzicht van alle financiële risico’s (CDA en CU stemden tegen). En Harlinger Belang verzocht om een onderzoek door een enquêtecommissie, naar eerdere grond- en vastgoedtransacties. De stemming werd acht (PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie) tegen acht (Frisse Wind, Harlinger Belang, SP, D66, Soolsma); Janny Travaille was afwezig en er wordt tijdens de volgende raadsvergadering wederom gestemd.

Wethouder Peter Glasbeek meldde desgevraagd dat de “versterkte dijkbewaking” geen slecht idee is. “Over het achterliggende doel zijn we het eens.”

Tot slot de brief van 1 miljoen. Oud-wethouder Frans Zomers meldt de redactie van de Harlinger Courant in december vorig jaar dat hij deze brief zou doorspelen. Hoewel hij de brief een week eerder nog in zijn handen had, kan hij de brief niet vinden, schrijft hij in een e-mail. Hij meldt dan nog wel dat het gaat om een “toezegging van (gedeputeerden, red.) Adema en Galema uit een bestuurlijk overleg”.
Na het Spaansendebat in december vorig jaar is Zomers “volkomen afgeknapt op dat zooitje dat zich een college noemt” omdat hij niet is gehoord over de kwestie Spaansen. “Wie ben ik dan nog om dit college te helpen aan een miljoen euro en de bewijstukken aan te leveren.” Hij wil de brief dan ook niet aan de redactie sturen. “Ik vind het nu iets te makkelijk dat dit zooitje zo makkelijk op het spoor wordt gezet van een miljoen euro.”

De gemeente heeft Zomers twee keer aangeschreven, met het verzoek de brief te leveren. Zomers had daar afgelopen woensdag nog niet op gereageerd. Le Roy stelde voor om de provincie om de brief te vragen. “Wij zijn net zo benieuwd naar die brief van de wethouder”, meldt een woordvoerder desgevraagd. “Voor zover bekend is er geen brief en is dat miljoen niet toegezegd.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda