Nieuws

Saxofoonkwartet Quatre Forte geeft uitstekend optreden

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? In het knusse muziekgebouw van de Stedelijke Muziekvereniging trad zondagmiddag het saxofoonkwartet Quatre Forte op. De groep bestaat uit Inge Feenstra (sopraansaxofoon), Joke Kolthof (altsaxofoon), Erik Hoek (tenorsaxofoon) en Gerjanne Zijlstra (baritonsaxofoon).

Door Ubbo Posthuma

Voor de pauze speelde men ‘Santa's Christmas sax’, een vlotte jazzy medley van diverse bekende kerstnummers. En ‘Love story meets Viva la vida ‘, oorspronkelijk een arrangement van Jon Schmidt voor piano en cello waarin twee bekende popsongs van Taylor Swift en Coldplay in elkaar verweven zijn. Door Erik Hoek speciaal gearrangeerd voor saxofoon-kwartet. Ook schreef deze saxofonist van de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen een arrangement van ABBA. Een medley van drie ABBA nummers, ‘One of us’, ‘Does your mother know’ en ‘The winner takes it all’.

‘Adagio for strings opus 11’ is een stuk geschreven door Samual Barber voor strijkorkest en door de bekende Nederlandse klassieke saxofonist Johan van der Linden gearrangeerd voor saxofoonkwartet. Het was een emotioneel stuk waarin heel veel nadruk gelegd werd op de afwisseling van harde en zachte passages en het uit laten komen van mooie klanken.

De huidige sopraansaxofoniste Inge Feenstra speelt nog maar een jaar met Quarte
Forte mee, nadat anderhalf jaar geleden de originele sopraansaxofonist van Quatre Forte het kwartet verlaten had. “In het half jaar dat we zonder sopraansaxofonist zaten, zijn we met de overige drie leden wel doorgegaan met muziek maken”, liet Erik Hoek weten. Hij legde zijn saxofoon tijdelijk terzijde en begeleide de twee andere saxen op zijn gitaar. Fantastisch dat je meerdere instrumenten kunt bespelen. Op deze middag werd ‘The Sound of Silence’ van Simon and Garfunkel naar voren gebracht. Met het tweestemmig ‘gezang’ vertolkt door de alt- en de baritonsaxofoon, een prima uitvoering. Als afsluiter voor de pauze werd het bekende kerstnummer van John Lennon ‘Happy Xmas, war is over’ gespeeld, waarbij Erik Hoek wederom op gitaar de drie saxen begeleidde.

Na de pauze de getalenteerde Abe Feenstra op piano (broertje van Inge Feenstra) die enkele werken liet horen. Als eerste speelde hij met Inge het bekende stuk ‘Summertime’ van Gershwin, gevolgd door een aantal jazzbewerkingen van enkele kerstnummers van onder andere ‘Oh denneboom’ en ‘The Christmas song’. Natuurlijk kon een gezamenlijk werk met piano en het kwartet niet uitblijven. Het werd een bewerking van ‘Stille nacht’ voor piano en blazersensemble. Het bekende nummer ‘Bohemian Rhapsody’ was één van de eerste nummers die Quatre Forte enkele jaren geleden had ingestudeerd. Door de orkestrale opzet is het ook instrumentaal een mooi nummer om uit te voeren. De muzikanten spelen het nog graag en gezien de reactie van het publiek horen zij het ook nog graag. ‘Whoza Mtwana’ is een nummer dat zijn oorsprong heeft in Afrika en werd door Quatre Forte uitgevoerd met Gerjanne Zijlstra als soliste op de baritonsax, waarbij de overige drie saxen puur als begeleiding op de achtergrond speelden.

Na de nodige dankwoorden voor onder anderen de koffiedames, pianist Abe Feenstra en het aanwezige publiek, was het tijd voor het laatste nummer. Dit nummer betekende een voorproefje voor een concert dat Quatre Forte in november 2012 samen met het Fries Kamer Orkest in de Harmonie te Leeuwarden zal uitvoeren. Er wordt dan een werk uit vier delen gespeeld van de bekende componist Phillip Glass, geschreven voor saxofoonkwartet én strijkorkest genaamd ‘Concerto for saxophone quartet’. Quatre Forte speelde alvast het vierde deel hieruit, in een versie waarbij de orkestpartijen door het kwartet gespeeld worden. Dit deel kenmerkte zich door de soms onverwachte sprongen die gemaakt werden, waardoor het soms leek alsof noten niet uitgespeeld werden en er alvast aan de volgende noot werd begonnen. Wonderwel paste alles uiteindelijk als een puzzel in elkaar. Wel werd duidelijk dat het een technisch erg moeilijk stuk is om te spelen, maar gezien de uitvoering wel het kroonstuk van dit optreden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda