Nieuws

Ren? Rijksen: ?Het is vechten tegen de bierkaai?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De deur van ?t Sk?tsje moet sinds vrijdag om twee uur ?s nachts gesloten zijn en vanaf dat tijdstip mag er niemand meer in het caf? zijn. Die dag lag er een aangetekende brief op de mat van het caf?. De eis van de gemeente geldt voor drie weken op straffe van maar liefst 2500 euro per overtreding. Ren? Rijksen: ?De gemeente lijkt het te hebben gemunt op het Sk?tsje. We hebben er een advocaat opgezet, maar de gemeente weet van geen wijken.?

Donderdag werd in Assen de aftrap gegeven voor een rechtszaak tegen de Gemeente Harlingen aangespannen door ’t Skûtsje. Eigenaar René Rijksen eist dat de maatregelen die het café moet nemen om geluidoverlast tegen te gaan, opgelegd door de gemeente ingetrokken worden. De maatregelen zijn gebaseerd op een oude geluidsmeting bij de buren van het café en René wil graag een nieuwe meting laten uitvoeren. Helaas geven de buren hiervoor geen toestemming. Echter de gemeente wil de uitspraak die over zes weken wordt gegeven niet afwachten. De duimschroeven worden juist verder aangedraaid. “Onze gemeente blijft jacht maken op het Skûtsje. Volgens de gemeente is het voor ‘t Skûtsje 1 minuut voor twaalf. We lijken wel een criminele organisatie.”

Normaal geldt een deur dicht beleid vanaf drie uur, en mag er niemand meer naar binnen. Men mag de uiteindelijke sluitingstijd zelf bepalen. Zaterdagnacht hield de café-eigenaar om kwart voor twee een toespraak. Hij legde aan de bezoekers uit waarom de deuren over een kwartiertje dicht zouden gaan Vervolgens werd het nummer ‘Harlingen mien stadsje’ gedraaid. “En iedereen ging heel zachtjes naar buiten. Ik zat om kwart over twee in de Weinstube”, zegt Rijksen. “Het moet niet gekker worden. We proberen ons als ondernemers staande te houden in deze tijd van crisis. Ik heb acht parttimers in dienst, daar zou men aan moeten denken.”
De zaak gaat tot twee a drie jaar terug. Het muziekbeleid moest worden aangepast. Het overdekt terras moest worden verwijderd, net als de ingegraven parasol. Het café wordt onder andere beticht van geluidsoverlast door rokers. Rene: “Het rookbeleid wordt netjes nageleefd door ’t Skûtsje en de rokers moeten dus buiten hun sigaretje roken. Dan gebeurt het soms dat geluid uit het café op straat te horen is”, aldus Rijksen. “Het is vechten tegen de bierkaai. Tijdens de rechtszaak was de sluitingstijd geen punt. Maar ondertussen lag die aangetekende brief al bijna op de deurmat. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee en denk er over de zaak te verkopen of dicht te gaan.”

Destijds zijn er verschillende klachten ingediend door de buren van het café. Daarop heeft de gemeente een geluidsmeting uit laten voeren en is men met een twintigtal maatregelen gekomen. Zoals het dichthouden van de tussendeur, wat vrij moeilijk is met het huidige rookbeleid. En het aanleggen van een limiter, die het geluidsniveau kan regelen. Van de gemeente was er gisteren niemand aanwezig die een reactie kon geven.?

|Doorsturen

BuienradarAgenda