Nieuws

Provincie moet ?scherper? zijn bij stankklachten afvaloven

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Stankklachten over de afvaloven die door toezichthouders van de provincie Frysl?n als ?niet terecht? zijn beoordeeld, waren mogelijk wel terecht. Toezichthouders van de provincie bepaalden de windrichting aan de hand van windmolens en vlaggen. Maar hun bevindingen staan haaks op informatie van Meteo Noord West in Dongjum. Dat blijkt uit een brief van Frans Veenstra van Meteo Noord West aan gedeputeerde Sietske Poepjes.

Dit artikel verscheen in de HC van dinsdag 13 december.

 Veenstra neemt in zijn brief vier stankklachten uit Harlingen en Hitzum onder de loep. Bij deze klachten oordeelden toezichthouders van de provincie dat de stank “vanwege de windrichting” niet van de afvaloven kon komen.

Zo is een klacht over stank op de Koningsweg in augustus als niet terecht bestempeld, omdat er een oostenwind stond, aldus de toezichthouders. Echter, de wind kwam uit vrijwel tegenovergestelde richting (west-noord-west), zo blijkt uit de gegevens van Meteo Noord West. Bij de andere klachten vermeldt de provincie geen windrichting, maar geldt een zelfde verhaal. “Hierdoor zouden klachten wat de windrichting betreft terecht geweest kunnen zijn”, stelt Veenstra.

Stichting Afvaloven Nee stelde enkele weken geleden dat de provincie Fryslân stankklachten wegwimpelde. De provincie kon zich niet in die kritiek vinden. Na kritiek van weerman Veenstra, ligt dat anders. “Het vergt aandacht”, meldt een woordvoerder desgevraagd. “We moeten er scherper op zijn.” De woordvoerder meldt verder dat de toezichthouders de windrichting bepalen aan de hand van windmolens en vlagen.
Gedeputeerde Poepjes wil met Veenstra in gesprek. Mogelijk is er een rol weggelegd voor Meteo Noord West bij toekomstige stankklachten.

 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda