Nieuws

Poster moet inbrekers halt toeroepen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Een golf van inbraken teistert Harlingen al geruime tijd. Mensen krijgen een onveilig gevoel. Vooral alleenstaanden doen ?s avonds als er gebeld wordt de deur niet meer open. Ook mevrouw Sinnema is op haar hoede, helemaal toen er onlangs bij haar buren werd ingebroken.

“Maar ik ben niet zo gauw bang hoor”, zegt de vrouw die uit een politiegezin komt. Haar overleden man zat bij de politie en haar dochter en zoon hebben vaders ambt overgenomen. De vele inbraken deed haar kleindochter Ryanne van der Bos, die in Utrecht studeert, besluiten een poster te maken. Een beetje ludiek maar wel met een serieuze ondertoon. De tekst luidt: ‘In dit huis is geen goud en geen contant geld aanwezig! P.S.: Get a life, get a job!’ Inmiddels prijkt de poster niet alleen op het raam van mevrouw Sinnema, maar hebben de buren er ook een gekregen.

“Deze initiatieven worden gewaardeerd en dit helpt zeker mee”, zegt Arnold Terpstra, groeps-chef van de Harlinger politie. “Het geeft wel aan dat het de mensen bezighoudt. Het lastige is dat we de daders op heterdaad moeten betrappen. Wij hebben de oren en ogen van de burgers dan ook hard nodig.”
Terpstra benadrukt dat de woning er bewoonbaar moet uit zien. Ook licht achter het huis helpt hieraan mee. “Een inbreker wil niet gezien worden en heeft weinig tijd. Bel als je iets niet vertrouwt, beter vijf keer voor niets bellen dan één keer te laat.” Sociale controle noemt Terpstra belangrijk. “We moet het ‘wij-gevoel’ in de wijk weer terug krijgen.”
Overigens is er een speciaal inbraak-telefoonnummer van de politie: 06-31776666.

|Doorsturen

BuienradarAgenda