Nieuws

Politie: lichten aan bij afwezigheid

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN- De politie werkt aan een inbraak preventie actie. Naar aanleiding van een onderzoek van een groot aantal woninginbraken die in de gemeente Harlingen vooral ?s avonds tussen 17.00 uur en 23.00 uur plaatsvonden, heeft de politie besloten deze actie op te starten. Uit het onderzoek bleek dat het licht in de woonkamer niet brandde, in woningen waar werd ingebroken. ?Voor de mensen met verkeerde bedoelingen zijn deze woningen dan ook een gewild doelwit?, aldus de politie.

De politie adviseert de bewoners om tijdens hun afwezigheid voldoende verlichting in hun woonkamer aan te laten. Dus meerdere lampen te laten branden zoals men normaal gewend is. Een tijdschakelaar is in dit geval onmisbaar. Uiteraard geldt dit advies niet alleen voor bewoners van de gemeente Harlingen maar ook voor andere gemeenten in Friesland waar ook avondinbraken hebben plaatsgevonden. Daarnaast is het belangrijk de woning een ‘actief bewoonde sfeer’ uit te laten ademen.

In de gemeente Harlingen werden de woningen waarvan de bewoners niet aanwezig waren en de verlichting in de woonkamer niet brandde, genoteerd. De desbetreffende bewoners worden persoonlijk of via een brief door de politie benaderd, gewaarschuwd en van preventieadvies voorzien. Ook gaan de agenten bij bewoners langs die hun verlichting wel in orde hadden. In sommige gevallen zijn bewoners inventief in het verzinnen van preventie en daar wil politie dan ook dankbaar gebruik van maken en deze informatie met andere bewoners te delen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda