Nieuws

Piet Paulusma: Stormachtig, sneeuw, overlast

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Piet Paulusma waarschuwt voor storm (of stormachtig weer) en overlast door sneeuw en gladheid.

In de koudere (arctische) lucht ontstaat woensdag net ten zuiden van Noorwegen een lagedrukgebied. Terwijl deze langzaam naar de Duitse Bocht trekt, zal de wind morgenavond aan de Noordzeekust van Nederland flink gaan uithalen naar in ieder geval stormachtig (windkracht 8) en mogelijk even stormkracht bereiken.

Daarnaast zijn de kansen voor sneeuw vanaf vanavond steeds groter. Vooral de komende 48-72 uren kunnen voor enkele centimeters sneeuwval zorgen. De luchtsoort is vannacht, morgen overdag en ook in de nacht naar donderdag met name in het noorden, oosten en midden koud genoeg voor sneeuw. Morgen zal vlakbij zee een maximumtemperatuur van 4-5 °C worden bereikt, met natte sneeuw, maar ook hier zal morgenavond meer sneeuw dan regen vallen.

Al met al kunnen wij vanavond, vannacht, maar vooral ook woensdag en donderdag overlast door sneeuw, gladheid verwachten. Daar komt woensdagavond ook een waarschuwing bij voor windstoten en aan de kust een storm of een stormachtige noordwester.

De winter is nog maar net begonnen of komt al met een grillig, een vuil karakter en de nodige overlast. Een kwakkelend weertype met vanaf zondag waarschijnlijk alweer een oplopende temperatuur. Dus zit het echte winterweer er voorlopig niet in.

Vanaf halverwege volgende week of het volgende weekend worden de echte winterkansen (iets) groter. Het is nog ver weg en ik kom er op terug. Eerst geldt voor de komende dagen een waarschuwing voor overlast!

Piet Paulusma

|Doorsturen

BuienradarAgenda