Nieuws

Peter Buwalda wint Anton Wachterprijs

Door Jeroen Pietersma
UTRECHT/HARLINGEN - Peter Buwalda heeft met zijn debuutroman Bonita Avenue de Anton Wachterprijs 2012 gewonnen. Hoewel Bonita Avenue in 2010 is verschenen en al veel werd bejubeld, verkoos de jury het toch unaniem boven andere, meer recente, debuten. ?De literaire kwaliteiten van het boek gaven (?) de doorslag?, aldus het juryrapport. De uitreiking van de prijs is op 10 november in de Grote Kerk.

Het juryrapport van de Anton Wachterprijs noemt Bonita Avenue een verbluffende roman met een sterke literaire kracht. “We waren verrast over de rijke inhoud en de volwassen stijl van deze bijzondere roman. We bewonderden de grote epische greep waar Buwalda zichtbaar en voelbaar plezier in had. We vonden het verbazingwekkend dat dit een debuut is.”

Peter Buwalda voegt zich met de Anton Wachterprijs bij een indrukwekkend gezelschap winnaars (sinds 1977). Onder hen: Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Paul Verhuyck, Arnon Grunberg, Nanne Tepper, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjan Visser, Christiaan Weijts, Anne-Gine Goemans en Maartje Wortel.

Het juryrapport oordeelt ook over de vier andere titels die dit jaar in aanmerking kwamen voor de prijs: Daan Heerma van Voss, Een zondagsman (Atlas), Erik Menkveld, Het grote zwijgen (Van Oorschot), Lot Vekemans, Bruidsjurk uit Warschau (Cossee) en Joost de Vries, Clausewitz (Prometheus). Kwalificaties die worden gebruikt zijn ‘indringend’, ‘geloofwaardig’, ‘fraai en ingetogen’, ‘ijzersterk’ en ‘inventief’.

De Anton Wachterprijs (sinds 1977) is een tweejaarlijkse literaire aanmoedigingsprijs voor beginnende schrijvers, ingesteld door Harlinger Centraal Comité 1945 in samenwerking met de Gemeente Harlingen en de Vestdijkkring. De vakjury bestaat uit de schrijvers Kees ’t Hart, Maarten ’t Hart, Jo Huizinga (voorzitter), Joke Linders en Judith Uyterlinde. De prijs is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk, en dient als stimulans voor de wording van literair talent in Nederland en Vlaanderen.

Zaterdag 10 november aanstaande is de uitreiking van de Anton Wachterprijs. Deze vindt plaats in Harlingen (Lahringen), de geboortestad van Simon Vestdijk en van zijn alter ego Anton Wachter. De winnaar ontvangt dan een geldprijs en een replica van het Anton Wachterbeeld. Locatie: Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen. Tijdstip: 14.00 uur. Meer informatie: www.antonwachterprijs.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda