Nieuws

Oud Harlingen en CC?54 zoeken puzzelstukjes ?Stroffelstiennen?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Harlingen krijgt de beoogde ?Struikelstenen? - of ?Stroffelstiennen? zoals ze al zijn genoemd. Maandagochtend 20 augustus zal de Duitse kunstenaar G?nter Demnig de eerste stenen leggen voor Schritsen 10 en Grote Ossenmarkt 16. Dat waren de woonadressen van de familie Hes (rabbi van de Joodse synagoge in de Raamstraat) en de familie Boas. Alle Harlingers worden uitgenodigd om de plechtigheid bij te wonen. Maar alles is nog niet rond. ?Er ontbreken nog een paar puzzelstukjes?, vertelt Willem Visser, lid van de projectgroep. ?We zoeken nog foto?s en gegevens van ??n familie.?

Onder de vlag van het internationale Struikelstenenproject zijn al tienduizenden herdenkingsstenen gelegd voor Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Geen week gaat voorbij, of ergens in Europa worden nieuwe Struikelstenen geplaatst. Harlingen bevindt zich nu in de reeks van Zutphen, Haaksbergen, Den Haag, Rotterdam, Abcoude, Groenlo, Borculo, Zaltbommel, Heerlen, Amsterdam, Goirle, ’s-Hertogenbosch en Gouda, die allemaal tussen 17 en 29 augustus aan bod komen. Overal plaatst de Duitse initiatiefnemer, zoon van nazi-ouders, persoonlijk de eerste stenen.

Vraagtekens
De afgelopen maanden bracht de projectgroep van Oud Harlingen en Centraal Comité informatie bijeen over de Joodse families, die in Harlingen zijn opgepakt en gedeporteerd. De gegevens worden gebundeld in een klein boekje over de Joodse gemeenschap in Harlingen. De projectgroep kon daarbij steeds een beroep doen op de kennis van de heer Jan Norg, die het boek ‘Harlingen en de Tweede Wereldoorlog’ schreef. Toch blijven er vraagtekens. “Het valt niet mee om zoveel jaren later alle gebeurtenissen precies te reconstrueren”, zegt Visser. Zo was er bijvoorbeeld verwarring over de precieze huisnummers van verblijfsadressen van Joodse families. “Soms blijken hele straten hernummerd te zijn, of straatnamen veranderd. Dan sta je zomaar op het verkeerde been.”

Foto gezocht
Oud Harlingen en het Centraal Comité slaagden er ook nog niet in een goede foto boven water te krijgen van het pand Simon Stijlstraat 4 – nu het linker gedeelte van de apotheek. “We zoeken een vooroorlogse foto, uit de tijd dat de familie Polak daar een winkel dreef. Die mut d’r toch wel weze”, zegt Willem Visser verbaasd. “Wie helpt ons? Verder zoeken we met name nog gegevens over de familie Messcher, die op de Rozengracht 15 woonde. Het was een gezin met twee kleine kinderen, maar we zouden graag meer van hen weten. Alle inlichtingen over dit gezin zijn welkom.” Mailen kan naar info@oud-harlingen.nl.

Familieleden en nabestaanden gaan 20 augustus na de eerste steenleggingen naar het Hannemahuis. Daar is dan een kleine tentoonstelling ingericht over de Joodse gemeenschap zoals die vóór de oorlog in Harlingen actief was. Volgens Visser is interessant materiaal daarvoor, met name voorwerpen, nog steeds welkom. “En wie financieel nog iets wil bijdragen, die kan een gift storten op het speciale rekeningnummer: 14.23.67.214 ten name van ‘Struikelstenenproject Harlingen’.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda