Nieuws

Onthulling kunstwerken voor Slachtoffers Zonder Gezicht

Door Jeroen Pietersma
MIDLUM - Tijdens de veertigdagentijd - van carnaval tot Pasen - verzorgt de Harlinger dominee Cees Glashouwer elke zaterdagavond zogeheten Passiediensten in de kerk van Midlum. Naast gezang, bijbellezing en de traditionele avondgebeden wordt elke week aandacht besteed aan een bijzonder kunstwerk, vervaardigd door een kunstenaar uit de gemeente. Dit jaar is hiervoor inspiratie geput uit het project Slachtoffers Zonder Gezicht van misdaadauteur Simon Vuyk en zijn partner, kunstenares Mirjam Vuyk-Van der Heide.

Het project is een eerbetoon aan alle onbekende, anonieme slachtoffers van geweld die in de vergetelheid zijn geraakt - of dreigen te geraken. Dit in tegenstelling tot de geweldsslachtoffers die in de samenleving wel ‘een gezicht’ hebben gekregen en regelmatig worden herdacht.
De komende twee zaterdagavonden staan twee heel speciale kunstwerken centraal, die de kern van het project uitzonderlijk goed weergeven. Simon Vuyk: “Het zijn prachtige, abstracte objecten die heel goed de gevoelens weerspiegelen van nabestaanden en andere betrokkenen.”

Aanstaande zaterdag 2 maart wordt een foto van Lieuwe Stins gepresenteerd. Hierop is een boom met daarin een uitgesneden figuur te zien. Het is een volledig natuurlijk monument waarin het leven de anonieme dood omarmt. De boom staat in een bos vlakbij de Wartburg in Eisenach (Duitsland). Stins liep er in het najaar van 2010 onverwachts tegen aan: “Het geeft aan dat je, ook zonder gezicht, nooit uit zicht zal zijn.” Hij bedacht een eigen titel voor het kunstwerk: Voor altijd ingelijfd.
Dominee Glashouwer schreef er vervolgens een gedicht bij: Soms vragen ze / hoe lang is het nu ook al weer geleden / ik weet het nog precies / de dag, het uur en wat ik deed /de tijd leek stilgezet voorgoed / en jouw gezicht / ik zie het altijd voor mij / maar vreemd / het leven gaat maar door / ook zonder jou / ook zonder mij / omarmt de herinnering / neemt alles met zich mee / lost alles in zich op / het leven gaat maar door.

Een week later, op 9 maart, wordt een nieuw werk van Doede Onnes onthuld. Hij maakte het de afgelopen maanden speciaal voor Slachtoffers Zonder Gezicht. De sculptuur van natuurlijk hout en RVS bestaat uit een gekliefde stam waaruit een roestvrijstalen silhouet omhoog rijst. Onnes legt het in zijn eigen woorden als volgt uit: “Hout is warm. De stam is de levensboom die is (ver)gescheurd door het verlies van de ent. Het slachtoffer, stervend of gestorven, zweeft boven de levensboom en is nog lang niet vergeten. Staal daarentegen is koud. Het gezicht, in contour, symboliseert het slachtoffer zonder gezicht. Het is vergeten door het publiek.” De kunstenaar is erg begaan met het lot van de mensen die met dodelijk geweld te maken krijgen: “De gedachte achter het kunstwerk is het vreselijk gebeuren dat slachtoffer en familie overkomt bij een moord.”

Simon Vuyk is erg blij met deze en de andere kunstwerken die tijdens de veertigdagentijd door dominee Glashouwer worden belicht. Hij is geïmponeerd door het niveau en de gevoelswaarde van de objecten: “Dit is precies wat ons voor ogen staat bij het Slachtoffers Zonder Gezicht-project: een kunstzinnig, spiritueel eerbetoon aan al die onbekende, door de samenleving vergeten slachtoffers van geweld. Hopelijk zal dit vele andere kunstenaars inspireren.”
Het project krijgt vanaf de zomer provinciaal en landelijk een vervolg en het is de bedoeling dat Slachtoffers Zonder Gezicht in september 2014 tot een climax komt tijdens de jaarlijkse Dag Herdenken Geweldsslachtoffers, waarbij premier Mark Rutte steevast aanwezig is - en in het verleden vaak ook koningin Beatrix.
Voor wie belangstelling heeft: De Passiediensten in Midlum beginnen iedere zaterdag om 19:30 uur en duren een half uur. Tijdens de Paasdagen zullen de kunstwerken, aangevuld met enkele nieuwe, tentoon worden gesteld in de Grote Kerk in Harlingen. Meer informatie is te vinden op www.vuykenco.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda