Nieuws

Nieuw boekje over joods Harlingen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Niet alleen uit Harlingen, maar ook uit allerlei andere delen van het land en zelfs uit het buitenland komen nog steeds reacties op het Struikelstenenproject van het Centraal Comit? 1945 en de vereniging Oud Harlingen. ?We hebben in de afgelopen twee maanden veel giften ontvangen?, zegt Anneke Visser. ?Maar daar bleef het niet bij. Veel mensen stuurden ons ook bijzondere verhalen en persoonlijke herinneringen aan de joodse gemeenschap die er voor de Tweede Wereldoorlog in Harlingen was.?

De projectgroep die alles rond de Struikelstenen coördineert was er snel uit dat die informatie niet verloren mag gaan. Daarom is besloten dit jaar een klein boekje samen te stellen, waarin een beeld wordt geschetst van de joodse families in de stad. “Ook interviewen we momenteel mensen die de tijd vóór de oorlog zelf nog hebben meegemaakt. Hun verhalen zijn soms aangrijpend, soms hilarisch, maar ze bieden in elk geval een prachtig inkijkje in het Harlingen van toen. We gaan een mooi stukje stadsgeschiedenis vastleggen”, zegt Visser.

Oud Harlingen en Centraal Comité 1945 deden een oproep: wie heeft nog herinneringen, foto’s of andere materialen die verband houden met de joodse gemeenschap in de stad? Er kwamen onder meer al advertenties van de familie Pais boven water, en verschillende foto’s. Beschikt u over materiaal dat wellicht in het nieuwe boekje kan worden opgenomen? Neem dan contact op met Oud Harlingen (www.oud-harlingen.nl) of het Centraal Comité (www.cc45-harlingen.nl).

|Doorsturen

BuienradarAgenda