Nieuws

Mysterie burgemeesterswoning nog steeds niet opgehelderd


HARLINGEN ? Afgelopen zaterdag werd de Open Monumentendag gehouden. Het publiek liet het wat afweten, dit had ongetwijfeld te maken met het fraaie weer. Diverse gebouwen of panden hadden hun deuren wijd open staan, zoals Het Gouden Stoepke in de Jan Ruurdstraat, De Gouden Engel aan de Lanen, de Grote kerk, het stadhuis, de bibliotheek, het Hannemahuis en de Rooms Katholieke kerk. De vereniging Oud Harlingen had een stand voor het Hannemahuis met de verkoop van diverse boeken.

Tijdens de Open Monumentendag kon men zich laten inspireren bij de verschillende activiteiten die plaatsvonden rond het thema ‘Wandelend op verhaal komen’ met speciale aandacht voor Harlinger schrijvers als Simon Vuyk, Arend van Dam en Frank Belt. Misdaadjournalist en auteur Simon Vuyk las een verhaal voor in het stadhuis en de bibliotheek. Het verhaal ging over het beroemde aardappeloproer (1847) in Harlingen en met name de bijzondere rol die burgemeester Jetse Rodenhuis noodgedwongen speelde. Hij was het voornaamste slachtoffer van de woedende, straatarme Bargebuurtbewoners, die al drie dagen niets te eten hadden en daarom op rooftocht uitgingen. Naast een Engels stoomschip, volgeladen met aardappelen, was ook de burgemeesterswoning één van hun doelwitten.

Uit het slot van Vuyk zijn verhaal bleek dat toen de misdaadjournalist op zoek ging naar het pand op de Noorderhaven waarin burgemeester Jetse Rodenhuis woonde ten tijde van het aardappeloproer en waar hij een half jaar later stierf, hij ontdekte dat de bronnen in Harlingen elkaar hierover tegenspreken. Vuyk: “De één zegt nummer 49, de ander nummer 25 en de volgende nummer 17. En dan hebben we het niet over ‘zomaar’ bronnen”, voegt Vuyk eraan toe, “maar om gerenommeerde onderzoekers en auteurs. Eén van de drie panden is het juiste. Maar welke? Het is een mysterie dat het verdient om op korte termijn opgehelderd te worden”, aldus de Harlinger schrijver van het boek De Blikken Dominee.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda